Fete de la Nature
donderdag15apr2021

IVN viert opnieuw mee met Fête de la Nature

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij: reden voor feest! Met Fête de la Nature vieren we de natuur. Fête is een grassroots natuurfestival: iedereen kan een activiteit organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Zo betrekken we meer mensen bij de natuur, op een manier die bij hen past. Om dat te bereiken, slaan IVN en Fête de handen opnieuw ineen. Fête is in 2021 op 3, 4 en 5 september. IVN viert mee en helpt initiatiefnemers. Meedoen? Aanmelden kan binnenkort weer. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Wereldwijd natuurfeest

Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen over de hele wereld, en wilde het ook hier starten. Anne: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur?" 

In 2019 klopte Anne bij IVN aan. Ze wilde Fête toekomstbestendig maken en samen met IVN werken aan de zichtbaarheid, het bereik en de professionalisering van het natuurfestival. Een logische stap, want Fête en IVN hebben dezelfde missie: mens en natuur verbinden. IVN sprong aan boord om mee te vieren en initiatiefnemers te helpen. 

Huh? Grassroots?

Een grassroots natuurfestival, wat houdt dat in? Het belangrijkste kenmerk is dat alles van onderaf (vanuit de graswortels) wordt georganiseerd. We zetten samen de kaders neer, en daarbinnen kan iedereen meevieren. Geen georganiseer van bovenaf dus, maar laten groeien wat wil groeien.

De afgelopen jaren zijn er al veel mooie activiteiten georganiseerd. Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Een Natuurpodium met dichters en muzikanten, die een ode brengen aan de natuur
  • Grote Natuurpicknick (neem je eigen kleedje en wat lekkers mee!)
  • Wildplukexcursie, daarna samen koken en eten
  • Wandeltocht met natuurverhalen
  • Borrelen en aan de slag in de buurttuin
  • Kinderyoga in de duinen

Vieren staat centraal

Fête heeft een aantal kenmerken die voor IVN anders zijn dan anders: Fête gaat om het vieren van en in de natuur. Dat kan via educatie, maar ook op  andere manieren: via muziek, kunst, eten of sport bijvoorbeeld. Een kampvuuravond met muzikanten is Fête, een leuke natuurexcursie ook.

Bij Fête gaat het over verbinding tussen mens en natuur, maar ook tussen mensen ín de natuur. Wat kun jij met de mensen om je heen voor elkaar krijgen? Misschien is je tante wel lid van een koor, of wil de scoutinggroep van je zoon of nichtje wel meedoen? Juist door te werken vanuit je persoonlijke drijfveren en netwerk, wakker je het fêtevuurtje aan en ontstaan verrassende samenwerkingen.

Zelf een natuurfeestje organiseren

Wil je ook een activiteit organiseren? Dat kan via de website van Fête de la Nature. Maak een account aan (ook als je al eerder een Fête feestje hebt georganiseerd) en meld je activiteit aan. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kom dan naar één van onze inspiratiesessies.

Naar de website