IVN
woensdag12aug2020

IVN viert mee met Fête de la Nature

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij: reden voor feest! Met Fête de la Nature vieren we de natuur. Fête is een grassroots natuurfestival: iedereen kan een activiteit organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Zo betrekken we meer mensen bij de natuur, op een manier die bij hen past. Om dat te bereiken, slaan IVN en Fête de handen ineen. Fête is in 2020 op 4, 5 en 6 september. IVN viert mee en helpt initiatiefnemers. Meedoen? Kijk op www.fetedelanature.nl

Wereldwijd natuurfeest

Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen over de hele wereld, en wilde het ook hier starten. Anne: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur? Juist in tijden van biodiversiteitsverlies, stikstofdebatten, polarisatie en negativiteit is het belangrijk om te vieren wat er wél is. En dan niet opgelegd van bovenaf maar juist van onderaf, uit eigen beweging. Met Fête werken we aan een positieve verbinding met de natuur. Want waar je je mee verbonden voelt, daar ga je voor zorgen.”

In 2019 klopte Anne bij IVN aan. Ze wilde Fête toekomstbestendig maken en samen met IVN werken aan de zichtbaarheid, het bereik en de professionalisering van het natuurfestival. Een logische stap, want Fête en IVN hebben dezelfde missie: mens en natuur verbinden. IVN sprong aan boord om mee te vieren en initiatiefnemers te helpen. Veel IVN-afdelingen organiseerden namelijk al activiteiten tijdens het festival. Voor IVN is het een kans om op lokaal niveau nieuwe samenwerkingen aan te gaan en nieuwe doelgroepen te bereiken. Het aanbod van Fête is zo divers, dat het (nieuwe) mensen op een andere manier bij de natuur kan betrekken. Via kunst en cultuur, muziek, sport, eten, survival: je kunt het zo gek niet bedenken, als er maar een link met de natuur is. Het werken van onderaf is ook nieuw (en spannend!) voor IVN.

Om Fête en de nieuwe samenwerking met IVN samen goed neer te kunnen zetten, is het festival verplaatst van mei naar september.

Huh? Grassroots?

Een grassroots natuurfestival, wat houdt dat in? Het belangrijkste kenmerk is dat alles van onderaf (vanuit de graswortels) wordt georganiseerd. We zetten samen de kaders neer, en daarbinnen kan iedereen meevieren. Geen georganiseer van bovenaf dus, maar laten groeien wat wil groeien.

De afgelopen jaren zijn er al veel mooie activiteiten georganiseerd. Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Een Natuurpodium met dichters en muzikanten, die een ode brengen aan de natuur
  • Grote Natuurpicknick (neem je eigen kleedje en wat lekkers mee!)
  • Wildplukexcursie, daarna samen koken en eten
  • Wandeltocht met natuurverhalen
  • Borrelen en aan de slag in de buurttuin
  • Kinderyoga in de duinen

Vieren staat centraal

Fête heeft een aantal kenmerken die voor IVN anders zijn dan anders: Fête gaat om het vieren van en in de natuur. Dat kan via educatie, maar ook op  andere manieren: via muziek, kunst, eten of sport bijvoorbeeld. Een kampvuuravond met muzikanten is Fête, een leuke natuurexcursie ook.

Bij Fête gaat het over verbinding tussen mens en natuur, maar ook tussen mensen ín de natuur. Wat kun jij met de mensen om je heen voor elkaar krijgen? Misschien is je tante wel lid van een koor, of wil de scoutinggroep van je zoon of nichtje wel meedoen? Juist door te werken vanuit je persoonlijke drijfveren en netwerk, wakker je het fêtevuurtje aan en ontstaan verrassende samenwerkingen.

Doordat iedereen iets kan organiseren, ontstaan geweldige initiatieven waarmee we veel mensen bij de natuur betrekken. Fête is niet van de controle, wel van het loslaten en laten ontstaan. Dat is spannend, en gaat bijna altijd goed. Soms ook niet, dan gaan we samen met de initiatiefnemers kijken hoe het volgende keer wél een succes wordt.

Wil je ook een activiteit organiseren? Je kunt je aan via www.fetedelanature.nl.

Aanmelden en meer info