IVN
woensdag15jan2020

IVN in 2019: onze 3 hoogtepunten!

Bijzonder om te zien hoe je samen in één jaar zoveel kunt bereiken. Dankzij onze 26.000 leden hebben we Nederland weer een stuk groener gemaakt. Ook voor wie dit niet vanzelfsprekend is, zoals ouderen, chronisch zieken en kinderen. We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers die hun tijd, energie en hart en ziel hebben gestoken om dit waar te maken. Waar zullen we beginnen? Dit zijn onze hoogtepunten.


Gezond de natuur in met IVN #2uurnatuur Challenge

Ruim 8.000 deelnemers deden in oktober mee aan de IVN #2uurnatuur Challenge. Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Een goede reden om juist in de donkere herfstmaanden naar buiten te blijven gaan. Onze dappere deelnemers gingen in oktober verschillende Challenges aan om de natuur te beleven: van een paddotrip tot dancing in the rain. 

Jullie deelden de meest fantastische regen-, wildlife-, en paddenstoelenfoto’s met ons via #2uurnatuur. Ontzettend bedankt! Ook blijkt uit de enquête dat 68.3% van de respondenten een positief effect op de gezondheid heeft ervaren tijdens de opdrachten. Zij geven aan zich meer uitgerust, energieker en ontspannen te voelen. 

De populairste Challenges waren een regendans doen en paddenstoelen fotograferen. Een 50+ deelnemer zei: 'Het springen in een plas was voor mij een jeugdherinnering, echt gaaf. Iets dat je op mijn leeftijd niet zo snel meer doet.' Doe je volgend jaar ook mee?

2uurnatuur


Kleine bossen, grote resultaten!

Wat ging het hard in 2019: samen met scholen, buurten en gemeenten is Nederland is maar liefst 10.000 m2 bos rijker geworden. Er zijn 58 inheemse, biodiverse Tiny Forests de grond in gegaan en zo'n 400 mensen hebben een Tuiny Forest in hun achtertuin gerealiseerd.

En het goede nieuws is: Tiny Forests trekken honderden verschillende dier- en plantensoorten aan. Dat blijkt uit biodiversiteitsonderzoek, waarbij 148.255 waarnemingen zijn gedaan. Vrijwilligers hebben in totaal 595 soorten gevonden, van regenwormen en duizendpoten tot spinnen en kikkers.

In 2019 hebben bijna 5.000 kinderen hebben bomen geplant. Deze kinderboswachters zorgen nu voor 35.656 bomen. Ze krijgen ook les in hun eigen buitenlokaal. Er zijn nu al 282 leerkrachten getraind om deze lessen aan de hand van het Tiny Forest lespakket te geven

Bekijk de acht Tiny Forests in Almere:

Accepteer cookies


Rivierafval: aanpak bij de bron

Afgelopen jaar gingen we in een stroomversnelling op ons doel af: plasticvrije rivieren in 2030. Met het initiatief Schone Rivieren, een samenwerking van IVN Natuureducatie met Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee, pakken we de plasticvervuiling aan bij de bron, om te zorgen dat het afval niet meer in het water belandt. Met behulp van burgerwetenschap verzamelen we gegevens over de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval. 

Er zijn inmiddels bijna 400 vrijwillige rivierafvalonderzoekers opgeleid die in het voorjaar en in het najaar metingen uitvoeren. Op 211 locaties langs de Maas en de Waal is onderzoek gedaan en in totaal zijn er 153.000 stuks afval geregistreerd. Het onderzoek dat Schone Rivieren van 2017 tot en met 2019 langs de Maas en de Waal heeft uitgevoerd, laat een duidelijk beeld zien: de rivieren zijn vervuild. Gemiddeld worden er bijna 500 stuks afval per 100 meter rivieroever aangetroffen. 81 procent hiervan is plastic. Een kwart van het aangetroffen afval is wegwerpplastic. 

Een tipje van de sluier over onze grote plannen: vanaf 2020 komen er honderden nieuwe onderzoekers en duizenden opruimers bij. En we gaan voor een opschaling naar álle grote rivieren in Nederland! 
Schone rivieren

Meer natuur in 2020?

Door lid te worden van IVN, zorg je er met jouw bijdrage voor dat we de natuur voor iedereen dichterbij kunnen brengen. Ook voor wie het niet vanzelfsprekend is, zoals ouderen, chronisch zieken en kinderen. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Je bent al lid vanaf € 2,- per maand.

Ja, word lid!