Beleid & Organisatie
dinsdag16nov2021

IVN en coronamaatregelen

Onderstaand advies is volledig in lijn met de coronarichtlijnen vanuit de Rijksoverheid. Uiteindelijk maken afdelingen zelf een afweging wat zij vinden dat door kan gaan volgens de geldende maatregelen.

Vanaf 13 november worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. De algemene basisregels (zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden, handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuis blijven en laten testen bij klachten en zorgen voor voldoende ventilatie) blijven van kracht. Daarnaast wordt een mondkapje en het coronatoegangsbewijs op meerdere plekken verplicht.

IVN-activiteiten kunnen in principe doorgaan, soms met en soms zonder coronatoegangsbewijs. Het is zelfs niet toegestaan een coronatoegangsbewijs te vragen voor activiteiten en voorzieningen die niet zijn genoemd onder de kop ‘Coronatoegangsbewijs verplicht’. Op bepaalde plekken, zoals een horecalocatie of culturele instelling, is een coronatoegangsbewijs wel nodig. Overleg dit altijd met de contactpersoon van de locatie. 

  • Bij reguliere buitenactiviteiten is een coronatoegangsbewijs niet nodig. Houd zoveel mogelijk afstand en check altijd de lokaal geldende maatregelen van het gebied of het terrein waar je je activiteit organiseert. 
  • Voor binnenactiviteiten in een besloten omgeving waarbij de deelnemers van te voren zijn aangemeld, is een coronatoegangsbewijs in principe niet nodig. In een besloten omgeving kunnen andere mensen niet zomaar in en uit lopen. Overleg dit met de contactpersoon van de locatie. Een mondkapje is bij deze  activiteiten verplicht.
  • Voor binnenactiviteiten in een openbare ruimte is een coronatoegangsbewijs verplicht. Overleg dit met de contactpersoon van de locatie. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie van de ruimte en vaste zitplaatsen.
  • Wanneer je een activiteit met kinderen op scholen organiseert, is de school verantwoordelijk en kun je het beste met hen afstemmen wat zij haalbaar/toelaatbaar vinden. 
  • Voor Scharrelkids- en jongerenactiviteiten van de afdeling gelden geen beperkingen. Houd als begeleider zoveel mogelijk

Activiteiten

Wil je weten of en wanneer er bij jou in de buurt weer activiteiten worden georganiseerd? Check of er extra informatie is over de activiteit op de website, of neem dan contact op met de respectievelijke organiserende afdeling of je contactpersoon bij de beroepsorganisatie.

De natuur in

Mocht je er voor kiezen om de natuur in te gaan, check dan eerst de website van de natuurorganisatie of beheerder van het gebied waar je heen wilt gaan voor de laatste informatie, volg altijd de geldende richtlijnen en houd rekening met de basisregels.

De maatregelen met betrekking tot corona kunnen dagelijks veranderen.
Check de website van de Rijksoverheid voor het laatste nieuws en richtlijnen.