donderdag23mrt2017

IVN en Albert Heijn bundelen krachten om succes Moestuintjesoogst te vergroten

Vanaf maandag 27 maart start Albert Heijn weer met een moestuinspaaractie. IVN is ook dit jaar educatiepartner in deze campagne. Vrijwilligers van IVN zetten zich met hun moestuinervaring in om zoveel mogelijk beginnende moestuiniers op weg te helpen en een succesvolle natuurervaring te geven. De moestuinexperts organiseren cursussen, workshops, gastlessen op basisscholen en bieden ook online ondersteuning.

Het idee van groenten en fruit uit eigen tuin spreekt bij veel Nederlanders tot de verbeelding. Maar succesvol oogsten blijkt in de praktijk best lastig. Om deze reden wil IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, beginnende moestuiniers begeleiden bij het hele proces van zaaien tot oogsten. Zo beantwoorden moestuinexperts van IVN alle vragen op de community van Albert Heijn over het kweken van groenten, kruiden en - nieuw dit jaar in de serie AH Moestuintjes - diverse bloemsoorten. Tijdens de spaarperiode van Albert Heijn, die drie weken duurt, gaat er bovendien een mobiele moestuinbak van IVN langs tien Albert Heijn supermarkten om ter plekke een minicursus moestuinieren te geven aan enthousiastelingen.

Van cursus tot online tips

Wil je serieus werk maken van je moestuin en heb je hiermee nog geen ervaring, dan kun je één van de zestien moestuincursussen volgen die IVN in het hele land geeft. Daarnaast worden er via de website veel tips gegeven over hoe je je eigen tuinplan maakt en wat je moet doen in de verschillende moestuinfases. Voor iedereen die een moestuin wil beginnen is de gratis Zaaikalender hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Voor basisscholen is een speciaal moestuinlespakket ontwikkeld waar leerkrachten zelf mee aan de slag kunnen in de klas. Zo gaan de kinderen compost maken en leren ze meer over het bestuiven van bloemen door de bij. Daarnaast reizen de IVN moestuinexperts de komende periode langs vijftig basisscholen door het hele land om hierover een gastles te geven.

Extra aandacht voor de bij

Behalve mensen op een laagdrempelige manier de natuur dichtbij huis laten beleven, wil IVN met de moestuincampagne ook aandacht vragen voor de wilde bij en manieren waarop je de bij kunt helpen. Dit kan al heel gemakkelijk door bloemen op te nemen in je tuinplan. Zoals de Zonnebloem, Goudsbloem, Juffertje in het groen en Groot kaasjeskruid die je kunt sparen met de AH Moestuintjes. Ook kun je je eigen insectenhotel maken, zodat bijen en andere bestuivers zich extra welkom voelen in je moestuin.

Via ivn.nl/moestuintje vind je alle cursusdagen en -locaties, de gastlessen voor basisscholen en vele moestuintips en downloads, waaronder de Zaaikalender, het Tuinplan en het Do It Yourself Insectenhotel.

IVN en Albert Heijn

Na de geslaagde actie in 2016, bundelen IVN en AH ook dit jaar weer de krachten om zoveel mogelijk mensen tot een geslaagde oogst van groente, kruiden en bloemen te laten komen. De moestuinexperts van IVN creëren een belangrijke toegevoegde waarde voor de klanten van Albert Heijn. Daarmee wordt het educatieve karakter van de actie versterkt en neemt de succeservaring toe.