Insecten
zaterdag12jan2019

Huh… een muggenbeet in de winter?

Heb jij deze winter last van muggenbulten? Ontdek hoe deze kleine prikkers dit koude seizoen overleven en hoe je er vanaf komt:

Het is toch veel te koud om buiten rond te zoemen?  Normaal gesproken zoekt de gewone steekmug na de herfst haar overwinterplaats op om te rusten. Omdat de mug een koudbloedig dier is, heeft zij warmte nodig om te overleven. Soms komt het voor dat ze een verwarmde plek vindt in huis en blijft daardoor actief. In de winter draaien we de verwarming graag hoger, waardoor de larven zich ontwikkelen tot volwassen muggen. Uiteindelijk vinden ze hun weg naar jouw slaap- of woonkamer. De geringde steekmug en wintermug zijn soorten die ’s winters mogelijk in huis aanwezig zijn. De molestusmug is sinds dit jaar ook flink toegenomen. 

Een prikkende virusdrager

De molestusmug plant zich graag voort in kruipruimtes of onder rottend organisch materiaal. Op deze manier kan deze soort de winter doorkomen. De molestusmug is het tweelingzusje van de gewone huissteekmug. De soort kan een bedreiging vormen, omdat er een kans is dat ze het Westnijlvirus overbrengt. Gelukkig is het virus nog niet in Nederland geconstateerd, toch is het nog nooit zo noordelijk gezien. 

Hoe verjaag je muggen op een diervriendelijke manier?

Dat is eigenlijk heel simpel. De meeste muggen vinden sterke ruikende geuren niet lekker. Het is over het algemeen bekend dat ze je liever overslaan als je citronella in je kamer of op je huid gebruikt of kies voor een etherische oliën zoals tea tree. 

Warme trui aan, verwarming uit

Als laatste voorkom je overlast van muggen in de winter door de verwarming zachter of uit te zetten.  Zo ben je én heel duurzaam bezig én draag je dikke kleding waar muggen moeilijk doorheen kunnen prikken.