Biodiversiteit
zondag03feb2019

Hoe blijven waterdieren warm in de winter?

Heb je wel eens gezwommen in de winter? Het is ijskoud! Waterdieren lijken geen last te hebben van deze kou. Lees welke trucjes dieren gebruiken om warm te blijven en test het zelf met een leuk proefje:

Speciaal vet 

Enig idee waarom vogels geen natte veren krijgen? Watervogels hebben een ‘stuitklier’ die net boven hun staart zit. Wanneer de vogels met hun snavel over dit plekje wrijven komt er vet vrij. Deze olie zorgt ervoor dat water geen kans maakt om binnen te dringen, hierdoor wordt hun lichaamstemperatuur niet verstoord en blijven ze warm. Om het vet te verspreiden zijn vogels vaak druk met hun snavel bezig om dit goed in te wrijven. In het onderstaande filmpje is te zien hoe de kluut gebruikt maakt van zijn stuitklier: 
 

Accepteer cookies

Een efficiënte bontjas

De otter heeft een andere manier om warm te blijven in het water. Hij gebruikt een hele dikke bontjas. Met 150.000 haartjes per vierkante centimeter heeft deze vacht een grotere dichtheid dan elk ander zoogdier. De vacht houdt een luchtlaag vast als de otter het water in gaat, dit zorgt ervoor dat het koude water niet in contact komt met de huid. Wat een efficiënte manier om lichaamswarmte te behouden!

Onderhuidse speklaag

Zeezoogdieren zoals bruinvissen en dolfijnen gebruiken het vet dat ze niet verbranden als isolerende laag. Doordat de vetlaag tegen de huid aanligt, dringt het koude water niet de huid in. De vetlaag van zeehonden kan wel 8 cm dik worden. 

Smeren met vaseline

Je wilt nu vast weten hoe je jezelf beschermt tegen het koude water. Met dit proefje krijg je een idee hoe het voor de bovenstaande dieren voelt om in koud water te zwemmen. Dit heb je nodig:

  • Een pot vaseline
  • Een stuk stof
  • Een bak met koud water
  • Een doek
  • Drie vingers

Beeld je in dat één van je vingers een stuk vetlaag is, deze smeer je in met vaseline. Een andere vinger doet zich voor als een stukje vacht, deze wikkel je in met stof. Stop nu beide vingers én één blote vinger tegelijkertijd in een bak met koud water. Welke vinger voelt het koudst aan?