(Moes)tuinen
woensdag24jul2019

Hittegolf: red je (moes)tuin!

Zon is goed voor je moestuin. Maar 37 graden is iets teveel van het goede! Met deze tips bescherm je jouw (moes)tuintje tegen de hitte.

Tip 1. Water bij de wortels

Sommige planten worden bruin als je het water direct op de plant giet. De zon werkt namelijk als een vergrootglas, waardoor je kans loopt dat je planten 'verbranden'. Giet het water daarom naast de plant, zo dicht mogelijk bij de wortels. Moestuintje

Tip 2. Wanneer water?

Geef je planten veel water, het liefst twee keer per dag. In de ochtend en in de avond, na zonsondergang. Zo verdampt het water minder snel dan overdag in de volle zon.

Tip 3. Graaf kuiltjes

Maak kuiltjes rond je planten en doe er daarna water in. Zo nemen ze extra veel water op!

Tip 4. Schaduw

Heb je planten in potten? Verplaats ze naar een plekje in de schaduw. Je kunt ook een parasol, doek of paraplu gebruiken om een schaduwrijke plek te maken.Moestuin

Tip 5. Beschermlaag

Een laag houtsnippers, stro of gedroogd gras doet wonderen. Het zorgt ervoor dat het wordt wordt vastgehouden, waardoor je planten minder snel uitdrogen.

Tip 6. Zet een waterfles op de kopMoestuin

Knip de bovenkant van een fles open en giet er water in. Zet de fles op de kop. Het watergeven gaat vanzelf!

Tip 7. Bespaar water

Zet een schaaltje onder je plantenpot. Zo vang je het overtollige water op. Om water te besparen kun je ook je oude thee of het water uit het kinderbadje hergebruiken.

Tip 8. Wat je niet moet doen

In deze hitte moet je je planten niet bemesten. Dit belemmert de opname van water.

Meer uit je moestuin halen?

Bekijk alle IVN Moestuintje tips of snuffel tussen de handige moestuinproducten in de IVN Webwinkel om van jouw moestuin een succes te maken!