Vogels
woensdag19dec2018

Het verkleedpartijtje van de trekvogels

Heb jij in de winter graag een dikke, opvallende jas aan? Bepaalde trekvogels willen in dit seizoen veel minder opvallen. Het verenkleed bestaat in het broedseizoen uit prachtige, warme kleuren om indruk te maken op hun partner. ’s Winters verandert dit zó dat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Benieuwd welke trekvogels dit zijn? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Witte wangetjes

In de zomer heeft de witwangstern een rode snavel, een grijs verenkleed, witte wangen en een zwarte kop. In de winter wordt de snavel zwart en krijgt hij een donker gestreepte kruin met een zwarte stip achter het oog. 

witwangsternwitwangstern

Een kop van chocola

De kokmeeuw heeft tijdens het broedseizoen een chocoladebruine kop. In de winter verandert dit in een grijs patroon dat lijkt op een koptelefoontje! 

kokmeeuwkokmeeuw

Kleurrijke duiker

De kuifduiker is een prachtvogel om in de zomer te zien, met mooie kastanjeachtige en oranje kleuren. ’s Winters krijgt hij een subtiel zwart met wit verenkleed. 

kuifduikerkuifduiker

Vliegende stipjes 

‘s Zomers heeft de spreeuw een zwart verenkleed met een paarsgroene en blauwe gloed, rond de wintertrek krijgt hij er veel opvallende witte stipjes bij. 

spreeuwspreeuw

In een ander jasje

In de winter is de kanoet bijna helemaal wit van kleur, ’s zomers lijkt het een totaal andere vogel met zijn roodbruine kleuren. 

kanoetkanoet

Herken jij ze? 

Nu is het tijd om de vogels zelf te herkennen. Met deze tips word het nog leuker: 

  • Gebruik een verrekijker. Kijk éérst met het blote oog naar de vogel en daarna pas met de verrekijker.
  • Groepen vogels vliegen in een v-formatie die continu verandert. Tel eens hoe vaak dit gebeurt. 
  • Wil je vliegende groepen vogels tellen? Neem dan een notitieboekje mee, zodat je snel kunt strepen hoeveel vogels je ziet. 
  • Een goed begin is het halve werk. Bekijk van te voren een aantal vogelafbeeldingen in een vogelgids om soorten te onderscheiden. 
  • Beluister vogelgeluiden op internet, zo houd je verschillende soorten makkelijker uit elkaar.