Bloemen & Planten
donderdag25mrt2021

Het NL Tegelwippen is terug!

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt deze voor groen? Dit jaar wordt het grootser, heel Holland wipt! Doet jouw gemeente mee? Zorg vast dat je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!

Gemeente aanmelden

Voor de start van het NK Tegelwippen op 30 maart*, sporen we alle bestuurders aan hun gemeente in te schrijven! Ben of ken jij een bestuurder? Zorg dan dat je gemeente wordt opgegeven voor deelname!

Vanaf 10 februari ’21 kunnen gemeenten worden aangemeld. Amsterdam vs. Rotterdam, Breda vs. Tilburg, Leeuwarden vs. Groningen, Utrecht vs. Den Haag, Leiden vs. Haarlem, Noordwijk vs. Lisse, Hillegom vs. Teylingen, Zaltbommel vs. Maasdriel, Oudewater vs. Montfoort, Deventer vs. Zwolle, De Bilt vs. Zeist, Arnhem vs. Nijmegen en Den Bosch, Enschede, Heerenveen, Woerden, Oosterhout, Delft, Schagen, Zaanstad, Apeldoorn, Raalte, West Betuwe, Tiel, Haarlemmermeer, Diemen, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Assen doen al mee!

Nu aanmelden

Waarom tegelwippen?

Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. Dit doen we door tegels te vervangen voor planten.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne "Een groener Nederland begint in je eigen tuin!". De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen en het opvangen van regenwater.

Hiervoor heeft een grote groep organisaties de handen ineen geslagen om samen aan de slag te gaan, waaronder: Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN Natuureducatie, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO, Ons Water, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Meer over de organisatie.

Waar moet je op letten bij het NK Tegelwippen?

Door het hele land zullen vanaf 30 maart tot 30 september verschillende derby’s plaatsvinden van gemeenten die tegen elkaar tegels wippen. Daarnaast strijden alle gemeenten voor de prestigieuze Gouden Tegel! De gemeente die (relatief) de meeste tegels wipt wint!

Zo doe je als gemeente mee

Meedoen aan het NK Tegelwippen is makkelijk en gratis. Iedere gemeente gaat op zijn eigen manier aan de slag om bewoners aan te zetten hun (gevel)tuin te onttegelen van 30 maart tot 30 september. Zo ga je te werk:

Stap 1: Aanmelden
Meld je gemeente aan via dit aanmeldformulier (en daag een andere gemeente uit!)

Stap 2: Competitie
Wakker de strijd vast aan! Deel jullie deelname aan het NK Tegelwippen op de social media kanalen van jullie gemeentes.

Stap 3: Tegelwippen
Zet de bewoners van je gemeente vanaf 30 maart aan om zoveel mogelijk tegels uit hun eigen (gevel)tuin te verruilen voor groen en laat ze dit registreren op de website van het NK Tegelwippen. De communicatietools en voorbeelden die wij met je delen kunnen daarbij helpen.

Stap 4: Winnen
Doordat iedereen in jouw gemeente van 30 maart tot 30 september tegels heeft vervangen voor groen, wint jouw gemeente de derby, en misschien ook wel de Gouden Tegel!

Bron: nk-tegelwippen.nl

*Mits alle richtlijnen rondom covid-19 het toelaten