Natuur
donderdag11mrt2021

Het inzicht dat corona ons heeft gegeven: Stem voor de natuur!

Na een bizar jaar gaan we volgende week naar de stembus. De coronacrisis heeft ons nogal vertwijfeld achtergelaten. Twijfels zijn er op tal van vlakken: over de gezondheidszorg, de economie, het onderwijs. Corona heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat onze samenleving zomaar hard geraakt kan worden. Maar ook heeft het afgelopen jaar een belangrijk inzicht gegeven: de natuur is onmisbaar.

Nooit eerder was de waardering voor de natuur zo groot als nu. Mensen komen er tot rust, vinden er een uitlaapklep. Mensen, die anders nooit in natuurgebieden komen, ontdekten het afgelopen jaar ineens hoe heerlijk het is om in het groen te lopen, de geuren van de natuur op te snuiven, vogels te horen fluiten. Kortom: het belang van de natuur is door corona plots uitvergroot.

En die natuur, die zo goed is voor ons welzijn, staat zwaar onder druk in ons kleine landje. Als je je oren spitst in veel natuurgebieden, hoor je vaak zelfs nog verkeersgeluiden. De vrouwtjeswolf die dit weekend werd doorgereden op een provinciale weg bij Ede is een treurige illustratie van het krappe leefgebied van veel dieren.

Samen leven met de natuur is een uitdaging, maar eentje die we moeten aangaan. Neem bijvoorbeeld het grote tekort aan woningen in Nederland. Dit moet natuurlijk worden opgelost, maar wel rekening houdend met de natuur. Als het aan IVN Natuureducatie ligt, vindt die oplossing grotendeels in de stad plaats met de aanleg van mooie groene wijken, waar volop ruimte is voor biodiversiteit. Uiteindelijk zorgt dit ook voor een beter leefklimaat in de stad. Meer groen betekent minder hittestress en een betere waterhuishouding.

Daarnaast is de natuur een grote bron van gezondheid, zo bewijzen tal van onderzoeken al jaren. Regelmatig wandelen in het groen verlaagt stress, vermindert obesitas, versterkt het immuunsysteem en zo kan ik nog wel even doorgaan. De kern van dit betoog mag duidelijk zijn: de natuur is goed voor ons, dus laten wij ook goed zijn voor de natuur.

Vraag jezelf af wat natuur voor jou betekent. En kies de partij die daar het beste bij past.

Natuurwaarden - de Correspondent

Bron en uitleg natuurwaarden: decorrespondent.nl

Jelle de Jong zwart witIVN Natuureducatie roept de kiezer daarom op naar de stembus te gaan en in ieder geval voor de natuur te stemmen. #stemvoornatuur

Jelle de Jong
Directeur IVN Natuureducatie