IVN
dinsdag15jan2019

Het grote avontuur van een IVN Natuurgids

Karine Klappe is vrijwilliger bij IVN en organiseert verschillende excursies waarbij zintuigen en beleving centraal staan. Ontdek hoe het is om een natuurexcursie te organiseren:

Wat was je meest bijzondere ervaring met IVN?
 

Haar meest bijzondere ervaring was een ouderekarine klappe vrouw die ze helemaal zag opbloeien nadat ze had geroken aan een citrusvrucht tijdens een sessie met de Natuurkoffer. Dit is een koffer met producten uit de natuur om ouderen in zorgcentra de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor naar buiten moeten. De medewerkers vertelden Karine dat ze dit nog nooit zo bij haar hadden gezien. ‘In 2006 ging ik mee met een excursie van IVN waarvan ik de titel erg intrigerend vond, het heette namelijk Het Vondelpark naar de knoppen’ vertelt Karine. De natuurgidsen lieten haar zien dat je aan de aan de hand van de stand van de takken, de vorm van de knoppen, etc. bomensoorten op naam kan brengen in de winter. Na deze wandeling wilde ze hier meer over weten en is daarna zelf de tweejarige Natuurgidsenopleiding is gaan volgen. Daarnaast heeft ze verschillende cursussen bij IVN gevolgd om haar natuurkennis te vergroten.

Wat brengen de deelnemers jou bij?
 

Een ekster brengt geluk in Indonesië en de vrucht van een vleugelnotenboom wordt in Turkije gebruikt om wittere tanden en een rodere mond te krijgen. ‘Dit zijn voorbeelden van verhalen die ik te horen krijg tijdens een wandeling met asielzoekers’. Karine krijgt regelmatig verzoekjes van onder andere deze doelgroep om excursies in de Amsterdamse stadsnatuur te geven. Hierbij stond ze versteld van de vragen die ze van sommige mensen kreeg terwijl ze in het Westerpark of het Amsterdamse bos rondliepen. ‘Zo vragen ze wat er in onze natuur eetbaar is, omdat ze vinden dat bepaalde planten op die van hun eigen land lijken’. ‘Je opent nieuwe deuren en laat hen verwonderen over de natuur. Luisteren naar de mensen waar ik mee op pad ben houdt mij nieuwsgierig en zorgt dat ik verder wil leren om meer vragen te beantwoorden ’. Hierdoor blijft bijna elke wandeling voor haar één groot avontuur.

Hoe zorg je dat mensen tijdens jouw excursies de natuur optimaal beleven?
karine klappe

Door te wandelen met aandacht, af en toe de pas te vertragen en veel gebruik te maken van zintuigen probeert Karine meer aandacht en waardering voor de natuur te vragen. Ze herstelt de verbinding tussen mens en natuur door bijvoorbeeld stil te zijn, te luisteren naar het geluid van de wind en te ruiken aan bloemen en planten. Mensen die met haar mee gaan vertellen dat ze het een heerlijk begin van het weekend vinden.  ‘Als je de theorie op een speelse manier overbrengt en dicht bij jezelf blijft, zorg je dat de deelnemers betrokken blijven’.

Wil je ook natuurgids worden? Lees hier meer.