IVN
vrijdag21aug2020

Hé jij, kom naar de hei!

Als je rond augustus naar de hei gaat, is alles knalpaars. Dit zijn de leukste heide-weetjes én we verklappen op welke plekken je de mooiste heide kunt vinden!

De belangrijkste heideplant, struikhei, staat van half augustus tot half september in bloei. Heiplantjes zijn super sterk. Ze leven op droge zandgrond en hebben bijna geen voedsel nodig. Dat is heel fijn, nu we steeds meer lange hete zomers krijgen. De wortels van heide hebben een belangrijke functie. Ze houden het zand vast, zodat het niet gaat stuiven. 

heide

Heitje voor karweitje

De wortels van hei zijn vergroeid met schimmeldraden. Die zorgen ervoor dat de hei genoeg stikstof krijgt. Hierdoor kan de hei op een voedselarme en zure bodem leven. Als dank krijgt de schimmel hier voedingsstoffen voor terug. Goede samenwerking, toch?

heide

Leefgebied voor dieren

Voor reptielen is de heide een belangrijk gebied. Zeker voor de gladde slang en de zandhagedis, die bijna nergens anders dan op de heide voorkomen. Op een zonnige dag, loop je de kans om een levendbarende hagedis, hazelworm of ringslang tegen te komen. Ook vind je er insecten en zoogdieren. Hazen, konijnen, vossen en muizen voelen zich er thuis. Als je in augustus naar de hei gaat, zie je misschien nóg iets bijzonders: reeën zijn in deze periode bronstig en rennen dan ongestoord achter elkaar aan.

heide

De beste plekken op heide te zien

Zo'n magisch heidelandschap komt niet zomaar overal voor. Je vindt het  aan de kuststrook van West-Europa, Groot-Brittannië, Ierland en België maar gelukkig ook in Nederland! In ons land zijn een heleboel natuurgebieden te vinden waar heide groeit. Zoals op de Veluwe, de Loonse en Drunense Duinen, de Brunsummerheide, de Sallandse Heuvelrug, de Mookerheide, de Waddeneilanden en de Hilversumse heide. Wil je een mooie wandeling maken? Download de gratis IVN Routeapp en ontdek de heide in jouw buurt.

IVN Routeapp

heide

Heideplanten herkennen?

Zoekkaart Bos en heideplanten geplastificeerdDeze zoekkaart is een handig hulpmiddel om bos- en heideplanten te leren herkennen. Op deze zoekkaart staan de meest voorkomende Nederlandse soorten. De zoekkaart is erg eenvoudig in gebruik. Begin bij start en volg de pijlen om bij de juiste plant uit te komen. 

Voor €2,95 in de webwinkel