Landschap
dinsdag01nov2016

Handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag

Aanstaande zaterdag 5 november is het weer zover. Door heel Nederland steken jong en oud de handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Ook zo'n zestig IVN-afdelingen zijn van de partij. Doe jij ook mee?

Opknapbeurt van het landschap

Tijdens de Natuurwerkdag wordt er met plezier gewerkt aan het behoud en het herstel van de natuur. Hierbij bestaan de meeste activiteiten uit kleinschalig onderhoudswerk. Bijvoorbeeld snoeien, zagen, hooien, en het schoonmaken van poelen en paden. Op deze manier wordt er met elkaar een opknapbeurt van het landschap gerealiseerd. En natuurbehoud is van alle leeftijden, want ook kinderen zijn van harte welkom om mee te helpen. Voor hen worden op diverse locaties speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

IVN is van de partij

Ongeveer zestig IVN-afdelingen uit verschillende hoeken van Nederland organiseren dit jaar activiteiten tijdens de Natuurwerkdag. Zo wordt door IVN Apeldoorn dit jaar voor de dertiende keer een opknapbeurt van park Berg & Bos georganiseerd. Volgens Gerrian Tacoma (IVN Apeldoorn) is het altijd een gezellige dag, zowel voor vrijwilligers als vaste medewerkers van Berg & Bos: ''Sommige mensen vinden het zo leuk, dat ze blijven hangen. De Natuurwerkdag heeft ons in de loop der jaren al meerdere nieuwe enthousiastelingen opgeleverd''. 

Ook IVN Hoogeveen draagt zijn Natuurwerkdag IVN Hoogeveensteentje bij zaterdag 5 november. Vrijwilligers zullen dan onder andere struiken planten, zaden zaaien en een idylle realiseren in het Steenbergerpark. Deze zal feestelijk worden geopend in het bijzijn van de burgermeester. Gerrie Loof (IVN Hoogeveen): ''We zullen samen met onze jeugdleden en onze burgemeester zaadbommen maken en die symbolisch in de idylle gooien.''

Meedoen

Wil je ook meehelpen? Kijk dan voor een activiteit bij jou in de buurt en meld je snel aan!

Ik wil meehelpen


Initiatief van LandschappenNL

De Natuurwerkdag, die elke eerste zaterdag van november plaats vindt, is een initiatief van LandschappenNL. In samenwerking met de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting NederlandA Rocha en ondersteund door IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Met zo'n 543 participerende locaties en al meer dan 8100 aanmeldingen kan het met recht de grootste groene vrijwilligersdag van Nederland genoemd worden.

Elke dag Natuurwerkdag

Niet alleen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag kan je jezelf inzetten voor het behoud en herstel van natuur en landschap. Ook de rest van het jaar kan je als vrijwilliger aan de slag. Bekijk hier waar bij jou in de buurt dit kan.

natuurwerkdag_logo