Water
donderdag17jun2021

Haal libellen in de tuin tegen irritante muggen

Veel mensen hebben de eerste muggenbulten van deze zomer alweer te pakken. Irritant natuurlijk, maar er is iets te doen aan die vervelende muggen in je tuin. Zorg dat de libelle op bezoek wil komen. Die eet namelijk heel wat muggen op. Daarom is het belangrijk om je tuin natuurvriendelijk te maken met een vijver vol inheemse waterplanten. Daarmee help je de libelle, want hoewel het tot 2007 goed ging met de verspreiding van libellen is dat inmiddels al een flink aantal jaren niet meer zo.

Komend weekend is de ‘Tuintelling voor Libellen’ en hopelijk worden er weer veel libellen en waterjuffers gespot. Uit onderzoek blijkt dat het vooral niet goed gaat met de libellenpopulatie rondom wateren met landbouwgif. Het bekende ‘lantaarntje’ groeit daar veel langzamer en krijgt ook aanzienlijk minder nakomelingen dan in gifvrije natuur. Daarom vindt IVN Natuureducatie het belangrijk dat we wel in onze tuinen goed voor de libelle zorgen.

Tuiny Poel

Wat veel mensen niet weten is dat libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond waar de libellen naar hartenlust op kunnen jagen. Een bijkomend voordeel van tuinlibellen is dat ze onder én boven het water het aantal muggen in toom houden. Ideaal voor de libelle is om een kleine tuinpoel aan te leggen met inheemse waterplanten, zoals een ‘Tuiny Poel’ die we sinds kort bij IVN promoten naast het Tiny en Tuiny Forest. Een waterplant als de kattenstaart is een mooie inheemse moerasplant, die juffers graag gebruiken als rustplek of uitkijkpost.

Libellen zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook prachtig om te zien: van de rode vuurjuffer tot de blauwe lantaarndrager. Het mooie van libellen is dat ze erg mobiel zijn. Als de omstandigheden goed zijn, komen ze al snel. De blauwe glazenmaker is wel een van de meest spectaculaire libellen in tuinen. Deze grote helikopter vliegt ongeveer vanaf juli door de tuin, in zeer rustig tempo en vaak laag boven de grond. Maar ook de kleinere soorten, zoals de vuurjuffer zijn schitterend om te zien en op dit moment in grote getalen parend boven stadvijvers te vinden.

Houd muggen weg

Als je overigens echt geen steekmuggen wilt, zorg er dan in ieder geval voor dat je geen losse bakjes of emmers met water in de tuin laat staan. Dit zijn ware kweekvijvers voor muggen, aangezien er geen andere beestjes in zitten om ze in toom te houden. Een open regenton kan ook een waar muggenparadijs zijn. Opgepast dus.

Quote IVN-expert stadsnatuur Maarten Bruns via ANP Expert Support

Meer informatie over een Tuiny Poel