Kind & Natuur
vrijdag28sep2018

Gezocht: scholen die een Tiny Forest willen adopteren

Wat is er leuker voor kinderen dan les krijgen in het buitenlokaal van je eigen minibos? Misschien komt deze droom wel uit voor jouw school of kinderopvang! IVN zoekt namelijk scholen en kinderopvanglocaties in de geselecteerde partnergemeenten die een Tiny Forest, een inheems bos ter grootte van een tennisbaan, willen aanplanten en adopteren. Geen les op het smartbord maar in het smartbos!

De eerste twaalf Tiny Forest gemeenten, die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn, Utrecht en de samenwerkende gemeenten in Zeeland (Goes, Borsele, Noord-Beveland, Terneuzen en Middelburg). Dat doen we samen met de gemeente, buurtbewoners én scholen & kinderopvanglocaties. 

Maak je eigen Tiny Forest Team

Dit biedt jouw school of kinderopvang de unieke kans om met de kinderen een minibos aan te planten en te adopteren. Je krijgt hierbij hulp van IVN, buurtbewoners en de gemeente, want vele handen maken licht werk. Wij helpen jouw team om het Tiny Forest te gebruiken voor buitenlessen en andere activiteiten met lesvoorbeelden en een training.

Wat krijgt een school of kinderopvangorganisatie?

 • Je adopteert een Tiny Forest van 200-250 m2 met buitenlokaal in de buurt van de school of op het schoolplein.
 • Volledige uitrusting voor leerkrachten of pedagogisch medewerkers om het buitenlokaal te gebruiken voor de (natuur)lessen: training, buitenactiviteiten en voorbeeldlessen.
 • Een onvergetelijke natuurervaring voor jouw leerlingen of groep en per jaar 25-50 gediplomeerde Tiny Forest Rangers.
 • Ondersteuning uit het Tiny Forest Ranger programma.
 • Advies en begeleiding bij het verankeren van Tiny Forest in het schoolplan, activiteitenplan en beheerplan.

IVN zoekt scholen en kinderopvangorganisaties die:

 • Enthousiast zijn om een Tiny Forest met kinderen aan te planten en bereid zijn om de komende 10 jaar mee te helpen met het beheer.
 • Graag willen dat kinderen vaker buiten les krijgen of buiten zijn.
 • 12-15 maanden met IVN, buurtbewoners en gemeenten willen meewerken aan de realisatie van een Tiny Forest en een contactpersoon beschikbaar hebben.
 • Mee willen doen aan het Tiny Forest Ranger programma met voorbeeldlessen, training voor leerkrachten of pedagogisch medewerkers en een uitgewerkt lesprogramma Tiny Forest.
 • Willen dat kinderen zich verwonderen over de natuur.
 • Minstens drie leerkrachten of pedagogisch medewerkers hebben die enthousiast zijn over Tiny Forest.

Aanmelden

Heb je interesse om een Tiny Forest te adopteren? Meld je dan hieronder aan! In oktober 2018 selecteren wij één school of kinderopvanglocatie die samen met ons in november 2018 een Tiny Forest gaat planten. In 2019 selecteert IVN nog eens drie scholen of kinderopvanglocaties in jouw gemeente die ook een Tiny Forest planten, adopteren en gaan gebruiken voor buitenlessen.

 Meld je aan