Vogels
woensdag08jul2020

Ga op zoek naar de woerd!

Let maar eens goed op tijdens je wandelingetje in het park of bij een vijver: waar je normaal gesproken mannelijke wilde eenden (woerden) kunt spotten, zijn ze nu bijna onvindbaar! De woerd trekt zich rond deze tijd terug en gedraagt zich onopvallend. Dit is ook niet gek, want de eenden zijn in de rui.

Gedurende het jaar slijten de veren van de eend. Deze veren moeten vervangen worden en dit wordt gedaan in juli en augustus. Deze tijd zit tussen de inspannende broed- of trektijd van de eend in. Ook is tijdens de winter er gebrek aan voedsel voor de eend, wat het een ongeschikte tijd maakt om te ruien. Met de ruiperiode in juli en augustus krijgen ze een nieuw verenpak wat ze juist goed voorbereid op de kou van de winter en hun trektochten in deze tijd. 

woerd

Volledige rui

De eend raakt een groot deel van hun verenkleed in een keer kwijt tijdens de rui. Dit heet een volledige rui. Naast de eend doen ganzen en rallen dit ook. Dit is een heel inspannende klus en duurt weken. Ze kunnen hier ook tijdelijk minder goed door vliegen. De woerden ruien van een bont zomerkleed naar een kleed met bruine en camouflerende kleuren. Zo zijn ze minder makkelijk te vinden voor rivalen en roofdieren.

Toch is het mogelijk om de woerd in deze tijd van het wijfje te onderscheiden. Hoe? De woerd heeft een geelgroene snavel en heeft een iets donkerder verenkleed!

Prachtkleed

Voor de start van het broedseizoen zijn er sommige soorten die voor een tweede maal ruien. Bij deze tweede keer krijgen de woerden hun zomerkleed. Dit wordt ook wel het bloedkleed of prachtkleed genoemd. Bij deze soorten is het zomerkleed minder dik dan het winterkleed. Bij het zomerkleed sluit een deel van de veren zichzelf af en worden de mooie gekleurde veren zichtbaar!

vogelmemoryWil je meer leren over vogels en het uiterlijke verschil tussen het mannetje en vrouwtje?

Bestel 'Vogelmemory' en leer spelenderwijs!

Bestel voor €14,99

Bron:
rootsmagazine.nl