Kind & Natuur
dinsdag18apr2017

Een week lang ondergedompeld in de natuur

Tijdens het natuurkamp in Het Woldhuis in Apeldoorn verblijven basisschoolleerlingen een week lang midden in het bos. Om samen bomen te zagen, sporen te zoeken en bodemdiertjes te determineren. ‘In het natuurkamp worden de kinderen volledig ondergedompeld in de natuur’.‘Ze ervaren, beleven en ontdekken het bos en leren de kringloop van de voedingsstoffen kennen.’

Al 30 jaar natuurkmpen

Het idee voor zo’n week is niet nieuw. Al ruim dertig jaar reizen er leerlingen en leerkrachten van basisscholen naar Apeldoorn om een bijzonder natuurproject te maken van hun jaarlijkse schoolkamp. ‘Zo’n week wordt daarom een waardevolle gebeurtenis, die kinderen zich jaren later nog herinneren’, zegt Maartje Langeslag, projectleider bij IVN, die de week organiseert. ‘Sommige kinderen hebben van hun ouders gehoord hoe leuk zij het natuurkamp vroeger vonden toen ze zelf nog scholier waren.’ De natuurkampen waren tot voor kort onderdeel van stichting Veldwerk Nederland.

IVN natuurkampen

Sinds 1 januari 2016 is Veldwerk Nederland samengegaan met IVN. Een logische stap, want de twee organisatie handelen met eenzelfde missie: kinderen spelenderwijs liefde voor de natuur bij brengen. Door de fusie is IVN nu de grootste speler op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie in Nederland. Naast Het Woldhuis in Apeldoorn zijn ook twee andere locaties van Veldwerk Nederland bij IVN gaan horen: De Veldhoeve in Orvelte en Het Groene Wiel in Wageningen. ‘Wie heeft er spierpijn van gisteren?’ vraagt Maartje om 10 uur op woensdagochtend. Ze staat vooraan de zaal, naast een groen krijtbord op wieltjes.

IVN natuurkampen2De ogen van 33 leerlingen zijn op haar gericht: rondom vier aparte tafels zitten de jongens en rechts vooraan zitten de meisjes om een ronde tafel. Ze dragen allemaal sloffen of slippers. Sommigen hebben nog natte haren. Een tiental vingers gaat de lucht in als antwoord op de vraag. Dinsdag heeft iedereen van Maartje geleerd hoe ze bomen om moeten zagen. Door te helpen met het natuurbeheer van landgoed Het Woudhuis, dat rondom Het Woldhuis ligt, deden ze wat terug voor de natuur. Op maandag zijn de leerlingen aangekomen en hebben ze het landgoed leren kennen met een verkenningstocht, natuuropdrachten en vervolgens een nachtwandeling door het bos. Vanavond maken de leerlingen een kampvuur waarbij ze stokbrood maken door deeg aan een stok te rollen, ze poffen aardappelen, bakken worstjes en maken marshmallows warm. Morgen voeren ze in groepjes hun eigen onderzoek uit en laten de resultaten in een tentoonstelling aan de rest zien, waarna een bonte avond volgt. Op de laatste dag, vrijdag, sluiten de Ridderkerkers het natuurkamp af met een excursie naar Kootwijkerzand – de grootste zandverstuiving van Europa – om wilde zwijnen en herten te spotten.

Het Woldhuis

Er kunnen wel drie klassen tegelijk in Het Woldhuis verblijven: er is plaats voor 96 personen. De locatie is niet alleen voor natuurwerkweken geschikt, maar wordt ook verhuurd voor vergaderingen, feesten, conferenties en bruiloften. In het Woldhuis krijgen deze bijeenkomsten een groen randje en kunnen bezoekers tussendoor genieten van een boswandeling. Verhuur is daarmee niet alleen een middel om de natuurkampen mogelijk te maken, maar ook om zoveel mogelijk mensen de natuur te laten beleven. Ga naar de website van Het Woldhuis

Tekst: Desiree Hoving
Foto’s: Jessica de Lepper