Insecten
woensdag06mrt2019

Een huis voor de hoofdluis

Vandaag is het de landelijke luizendag. Er zijn veel fabels rondom de hoofdluis, ben jij benieuwd naar de waarheid? Speciaal voor deze dag zetten wij wat luizenfeitjes op een rijtje:

Op de wereld leven ongeveer 400 soorten luizen. Denk aan stofluizen, bladluizen en luizen die voorkomen bij dieren. De hoofdluis is wel verwant, maar deze komt alleen voor bij mensen. Jaarlijks krijgen ongeveer 240.000 kinderen op de basisschool te maken met deze jeukende parasiet. Oftewel ongeveer 15% van alle kinderen tussen de 4-12 jaar raakt besmet met hoofdluis. Hij leeft ongeveer 1 maand en legt zo’n vijf eitjes (neten) per dag. Dat betekent een stuk of  100 in z’n korte levensduur.

Luizenleven

Na zeven dagen ontpoppen de neten zich tot nieuwe luizen. De larve (nimf) is volwassen na 7-10 dagen en start met eitjes leggen. De vrouwtjesluis leeft ongeveer 22-38 dagen. De levensduur van een mannetjesluis is ongeveer 23-30 dagen. Hoofdluizen die op de grond te terechtkomen, zullen snel dood gaan door gebrek aan warmte, uitdroging of uithongering. Zonder eten (mensenbloed) overleeft een hoofdluis ongeveer twee dagen. 

Haarcontact

Vaak wordt gedacht dat de luis van hoofd naar hoofd springt. Dit is niet waar, de hoofdluis kan niet springen en ook klimt hij niet omhoog via meubels of kleren. Zijn pootjes zijn speciaal ontwikkelt voor mensenhaar. Je raakt dan ook alleen besmet met hoofdluis door haarcontact, bijvoorbeeld tijdens een knuffel of het maken van een selfie. Wist je dat dieren ook luizen kunnen krijgen? Alle dieren hebben hun eigen luizensoort. Deze dierluizen zijn echter kieskeurig en houden niet van mensenbloed. 

Vandaag organiseert het Landelijke Steunpunt Hoofdluis (LSH) de landelijk luizendag. Dit jaar vindt de negende editie plaats. Het doel is om hoofdluisbesmettingen te verminderen. De hoofdluis is een klein en lastig beestje. De beste manier om besmetting te voorkomen is kammen. Op nat haar. Mocht er dan een luis zitten, dan ben je er snel bij en krijgt de luis geen kans om eitjes te leggen.

Bron : RIVM