Fete de la Nature
donderdag10jun2021

Door corona herontdekte natuur moet festival ‘Fête de la Nature’ groot maken

(Quote IVN-expert stadsnatuur Maarten Bruns via ANP Expert Support)

Nederland snakt ernaar om eropuit te trekken en festivals te bezoeken. Inmiddels klinken er behoorlijk wat geluiden dat festivals binnenkort weer mogelijk zijn, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Wat in ieder geval door zal gaan is Fête de la Nature en als het aan IVN Natuureducatie ligt dit jaar grootser dan ooit. Want als de mensen iets in coronatijd hebben geleerd is het dat de natuur één groot feest is.

Doordat we ineens bijna niets meer konden ondernemen, trokken we massaal de natuur in. Stadsparken, bossen en andere natuurgebieden werden razend populair als uitje. Vanuit IVN zijn we ontzettend blij dat veel meer mensen de natuur zo zijn gaan waarderen.  Want onze visie is dat als je ziet hoe mooi de natuur is, je daar ook beter voor gaat zorgen. Met Fête de la Nature, dat in het eerste weekend van september plaatsvindt, vieren we de natuur.

Iedereen zijn eigen natuurfeestje
Fête is komen overwaaien uit Frankrijk en is een grassroots natuurfestival. Dat wil zeggen dat wij het niet van bovenaf allemaal regisseren, maar dat iedereen zelf in zijn eigen omgeving een natuurfeestje kan organiseren. Dit kan variëren van theater in de natuur tot samen bosbadderen of een oogstfeest. Het moment dus voor iedereen die zo verlangt naar festivals en feestjes, maar natuurlijk wel in harmonie met de natuur.

IVN zelf heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat Tiny Forests geplant; minibossen middenin de stad met bankjes waarop je kunt zitten. Deze Tiny Forests lenen zich goed voor een klein natuurfeestje en zo is er bij iedereen in de buurt wel een groen plekje vinden dat zich ervoor leent om tijdens Fête de la Nature iets moois te organiseren.