Gezondheid
vrijdag17apr2020

Doe met zorglocaties mee aan de berenjacht

Vanwege de coronacrisis is het voor ouderen in zorgcentra niet meer mogelijk bezoek te ontvangen. Begrijpelijk maar dit vergoot de eenzaamheid onder deze toch al kwetsbare doelgroep. Ook missen veel (achter)kleinkinderen hun opa en oma. Een leuke manier om ‘coronaproof’ toch contact te hebben is met de zorglocatie meedoen aan de Berenjacht.

De Berenjacht

De Berenjacht is een initiatief om kinderen af te leiden van het Coronavirus. Het is geïnspireerd op het in 1995 verschenen prentenboek ‘Wij gaan op Berenjacht’. In het boek gaat een vader met zijn vier kinderen op Berenjacht en tijdens deze jacht beleven ze allerlei spannende avonturen. Het idee voor deze jacht is eigenlijk heel eenvoudig: mensen zetten een beer voor het raam en als ouders met kinderen een ommetje maken kunnen ze samen op zoek naar de beren in de vensterbanken in de buurt. Vervolgens houden ze bij hoeveel beren ze gezien hebben. Ook kunnen ze een beren-bingokaart en een diploma downloaden.

Meedoen als zorglocatie

Iedereen kan meedoen aan deze Berenjacht. Dat kan in een 3 simpele stappen:

  1. Zorg voor één of meerdere knuffelberen. Wellicht kunnen medewerkers deze meenemen van huis. Of kunnen familieleden van de bewoners deze langsbrengen.
  2. Plaats een beer voor het raam. Dit werk het beste voor bewoners op de begane grond of maximaal één verdieping hoog. Vanaf buiten moeten de beren zichtbaar zijn.
  3. Via de website kan je jouw locatie op de landelijke Berenjacht kaart zetten zodat het zichtbaar is dat jullie meedoen en ouders je opnemen in hun looproute.

Hoe meer bewoners een beer plaatsen, hoe leuker het is voor de langslopende kinderen! Je kan uiteraard communiceren naar de familie en contacten van de bewoners dat jullie meedoen. Hopelijk krijgen jullie er zo veel zwaaiende kinderen (en ouders) voor terug.

In heel Nederland doen al veel mensen mee aan de Berenjacht.