IVN
dinsdag19feb2019

De grootste én helderste supermaan

De volgende supermaan is in aantocht! Vanaf zonsondergang gaan we te maken krijgen met de supersneeuwmaan. Dit is de grootste en felste volle maan van 2019. In Nederland het beste te zien rond zonsondergang. 

Wanneer is de maan een supermaan?

Supermaan is de naam voor een volle maan die groter en helderder lijkt dan gewoonlijk. Gemiddeld staat de maan op 384.000 kilometer van de aarde. Als we spreken van een supermaan, dan is dit rond de 357.000 kilometer, dus deze volle maan staat meer dan 7% dichterbij dan gemiddeld. Dit zorgt ervoor dat ze ruim 13% helderder zijn dan gemiddeld. Vanuit Nederland is zo’n maan maar drie à vier keer per jaar te zien. Het hemellichaam lijkt dan groter en feller dan een normale volle maan.

Net voor zonsondergang

Vandaag is het in Nederland volle maan vanaf 16.53 uur. Dit houdt in dat nog voordat de zon onder is, de maan al te zien is. Ruim drie uur later (net iets na 20.00 uur) is het middelpunt van de maan het dichtst bij de aarde: op 356.762 kilometer afstand. Dit is, de kortste afstand van 2019.

Weersverwachting

KNMI geeft aan dat het vannacht droog blijft. Naast brede opklaringen komen er (helaas) ook wolkenvelden voor. Vooral in het zuiden van Nederland zijn er flink opklaringen én dus de mogelijkheid tot het zien van de supersneeuwmaan. In de eerste helft van de avond staat de maan laag aan de horizon en juist dan lijkt de maan het grootst. Om 00:18 uur bereikt de maan haar hoogste punt en lijkt de supermaan helemaal niet zo groot meer. Om een mooi beeld van de maan te krijgen, kijk je het eerste deel van de avond richting het oosten, hier komt de maan op! 

De laatste supermaan was te bewonderen op 21 januari. De volle maan werd vergezeld door een totale maansverduistering. Door dit fenomeen kreeg de maan een rode gloed, oftewel een superbloedmaan. Aangezien dit de eerste volle maan van het jaar was, kreeg deze de naam: superwolfbloedmaan.