IVN
maandag19aug2019

Blog: IVN Natuurgidsenopleiding

IVN'er Theo startte in september 2017 aan de IVN Natuurgidsenopleiding. Na een hele rits seizoenen, excursies, studie-uren, opdrachten, wandelingen en verwonderingen later, is hij nu officieel gediplomeerd Natuurgids. Benieuwd of de opleiding ook iets voor jou is? Theo vertelt over zijn ervaringen!

Natuurgids in spé

Ik begon de opleiding met als doel enerzijds meer kennis op te doen van de natuur. Want ik wist wel een beetje over vogels en vlinders, maar planten waren bijvoorbeeld een vrij grote blinde vlek. En anderzijds was het mijn doel om me verder te bekwamen in het overdragen van kennis en het enthousiasmeren van mensen voor de natuur. Ik kon wel al leuk verhaaltjes vertellen, maar hoe hou je de aandacht vast en zorg je voor een boeiende les of excursie? Of hoe hou je kinderen letterlijk bij de les? Die aspecten kwamen allemaal aan bod bij deze opleiding. De lessen waren zeer gevarieerd en kundige gastsprekers voerden ons langs alle facetten van de natuur en het cultuurlandschap. Het zou te ver voeren om alle lessen hier de revue te laten passeren en zeker niet netjes zijn hier slechts enkele namen te noemen, waarbij ik wellicht sommigen tekort doe. Ik heb in ieder geval geleerd om meer naar planten te kijken, maar ook om deze op naam te brengen. Aan mijn – voor mijn doen – toch al ruime verzameling aan boeken is nu ook een heuse flora toegevoegd. Weliswaar niet de Heukels, wat de bijbel voor plantenkenners is, maar de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte. Een goede tweede.

Van liefhebber naar natuurgids

De veelheid aan docenten leverden niet alleen tijdens de lessen veel informatie op, maar ook nieuwe mensen in mijn (natuur)netwerk. Allemaal specialisten op een bepaald terrein. Of het nu gaat om diersporen, landschapslijnen of roofvogels, de kennis die we opgedaan hebben is enorm. Maar ook de collega-cursisten ontpopten zich tot specialisten. Door hun adoptieterrein, maar ook door de vijfminutenpraatjes en natuurmomenten, die iedere les terugkwamen. We kwamen meer te weten over geneeskrachtige planten, over letterzetters, pissenbedden, egels, de vlier, mieren, het belang van zoet water, paddenstoelen, bijen en nog veel meer. Mijn vijfminutenpraatje ging over nachtvlinders en man man, wat is het lastig om in vijf minuten iets te vertellen over deze diersoort met wel 2400 vertegenwoordigers in Nederland. Bij mijn natuurmoment, waar het zintuigelijk beleven van de natuur centraal moest staan, heb ik het verhaal verteld van Nicole. En hoewel het enige zintuig wat gebruikt moest worden het oor was om naar het verhaal te luisteren, mocht ik ervaren dat de beleving bij mijn toehoorders zeer intens was.

Ontdekken van nieuwe gebieden als natuurgids

De excursies van zowel docenten als van medecursisten voerde ons naar prachtige gebieden en gebiedjes in Groningen, Drenthe en Friesland. Het Liefstinghsbroek, het Friescheveen, Ballooërveld, Lauwersmeer, Zuidlaardermeer, de Mandelanden, het Peebos, de boswachterij Grolloo. Te veel om op te noemen, maar zeker de moeite waard om terug naar toe te gaan. In een paar gebieden was ik al eerder geweest, maar ik ontdekte zo veel meer schoonheid in het Noord-Nederlandse landschap. Als adoptieterrein had ik het bosperceeltje achter ons huis gekozen. Ik kom er immers dagelijks en we zien het ook als onze achtertuin. Sommige cursisten hadden als adoptieterrein letterlijk hun achtertuin gekozen. Mooi om al die verschillende aspecten en invalshoeken te zien.

Laatste loodjes voor de IVN Natuurgidsenopleiding

De afsluiting van de opleiding was de educatieve eindopdracht die je individueel of in groepsverband kon uitvoeren. Met in het achterhoofd de natuureducatie voor de jeugd in het Duurswold, waar we vanuit Staatsbosbeheer in 2016 al mee gestart waren, hebben we een groep gevormd om dit project verder uit te breiden. Samen met Linde (die al vanaf het begin bij dit natuureducatieteam betrokken was) en onze nieuwe teamleden Trijntje en José, hebben we in het afgelopen half jaar een basis gelegd om de natuureducatie voor de jeugd in dit gebied te continueren en verder gestalte te geven. Gisteren mochten we dit interactieve document presenteren en gaven we een voorbeeldles over bomen in het Slochterbos. Bedoeld voor 10-12 jarigen, dus de – volwassen – deelnemers werden ook als zodanig benaderd en behandeld. Het liep allemaal zoals gehoopt, we waren een geweldig team en loodsten onze “kinderen” door het bos om ze her en der wat te vertellen over dikke en hoge bomen, over het wortelstelsel en over de opbouw van een boomstam.

Eindelijk natuurgids

Nu zit het er op. Alle opdrachten zijn goed uitgevoerd en het diploma is binnen. Lekker zo net voor de feestdagen, eindelijk wat rust. En dan…? Net als mijn blogje wil ik met mijn natuurgidsdiploma op zak mensen kennis laten maken met de natuur. De natuur die zo dicht bij en zo enorm belangrijk is. Natuurlijk gaan we vanuit Staatsbosbeheer door met de jeugdeducatie in dit gebied. En uiteraard blijf ik excursies geven, maar natuurlijk ook voor de Werkgroep Natuur en Landschap Duurswold. Maar daarnaast wil ik dit ook verder uitbreiden. Lezingen geven, nachtvlinderavonden houden en excursies in natuurgebieden: mensen enthousiasmeren voor de natuur om ons heen. Denk als onderdeel van team-/ of bedrijfsuitjes, familieuitstapjes, verenigingen et cetera.

Ook een opleiding doen om natuurgids te worden?

Bekijk alle Natuurgidsenopleiding in jouw buurt.

Natuurgidsenopleidingen overzicht

Foto: Jeannetta Bijron
Bewerking door IVN