Bloemen & Planten
zondag24feb2019

April in februari?

Heb jij al in de tuin gezeten dit weekend? Het schema van de natuur loopt drie weken voor en dat geeft heerlijk zacht weer in deze wintermaand. Wil je weten of dit ook gevolgen voor jou, dieren of planten heeft? Krijg antwoord met deze feitjes: 

Vroege bloeiers

Het zonnige weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat planten en bloemen zoals het klein hoefblad, gele kornoelje en speenkruid gaan bloeien. Ook de krokus en het sneeuwklokje zie je veel langs bermen en in parken. Een perfect moment voor een natuurwandeling dus, neem de tijd en zie hoe de bruine kleuren langzaam in groen veranderen. 

Ontwaken na een winterslaap

Niet alleen planten, maar ook dieren worden door de warmte wakker uit hun winterslaap. Zo zijn er al een aantal dagpauwogen en citroenvlinders waargenomen. Kijk niet verbaasd als de wespen rond je oren vliegen terwijl je op een terrasje zit. Dit zijn waarschijnlijk de koninginnen die door het zachte weer actief zijn geworden. In principe kan het geen kwaad dat bepaalde soorten al ontwaken, ze passen zich aan het ritme van de natuur aan. Zelfs al zou het nu weer gaan vriezen, dan keren de vroege vlinders en wespen weer terug in hun winterrust en komen ze wanneer het voorjaar echt begint opnieuw tevoorschijn. 

Niezen en rode ogen 

Met deze hoge temperaturen geven de ontwikkelde katjes van de hazelaren en elzen pollen en stuifmeel af aan de lucht. Door de wind worden er grote hoeveelheden verspreid. Veel mensen hebben door het vervroegde voorjaar al last van hooikoortsklachten. Het is dus niet zo gek dat je last hebt van een verstopte neus of dat je niet kan stoppen met niezen. Wist je dat kamille één van de beste natuurlijke middelen is om van hooikoorts af te komen? Door per dag drie kopjes kamillethee te drinken zie je al snel verschil. Zo kun je toch nog naar buiten met dit mooie weer!