Insecten
donderdag18apr2019

5 weetjes over de teek

We zijn halverwege de Week van de Teek. Met deze week worden de risico’s van tekenbeten onder de aandacht gebracht. Maar wat is er allemaal bekend over deze kleine geleedpotige parasiet? IVN zoekt het voor je uit:

Een paar dingen weet je vast wel over de teek: deze drinkt bloed, houdt niet van de kou en je kan er flink ziek van worden. Jaarlijks worden ruim 1 miljoen Nederlanders slachtoffer van de bloeddorstige parasiet. Wij hebben nog 5 andere weetjes voor je op een rijtje gezet die je misschien nog niet wist:

Tekenweetje 1
Teken klimmen, ze vallen niet uit bomen, springen en vliegen niet.

Tekenweetje 2
Teken kunnen bijna een jaar zonder eten, in hun leven eten ze gemiddeld maar 3 keer.

Tekenweetje 3
Teken leven ook in de stad, ze zijn gek op bladeren, struiken én hoog gras.

Tekenweetje 4
Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de Borelia-bacterie. Deze kan zorgen voor de ziekte van Lyme.

Tekenweetje 5
Gemiddeld 2% van de tekenslachtoffers loopt de ziekte van Lyme op.

Tekenkaart/Puntpincet

Een teek verwijder je met een puntpincet IVN tekenkaartof een tekenkaart. Idealiter verwijder je de teek binnen 24 uur, dan is de kans op infectie het kleinst. Als je gebruik maakt van een pincet, probeer dan zo dicht mogelijk op de huid de teek vast te pakken en trek deze in een rustige opwaartse beweging eruit. Gebruik je geen pincet? Lees dan vooraf goed de gebruiksaanwijzing door, zodat je op een verantwoordelijke manier de teek kan verwijderen. Koop de tekenkaart in de webwinkel.