Natuur
donderdag17jan2019

5 IJsspellen om warm van te worden

Yes, het vriest! Bouw een iglo, maak je eigen bowlingbal van ijs of ga creatief aan de slag als sneeuw-schilder. Bekijk de leukste ijstips: 

Doorgewinterde Picasso

Ben je creatief en niet bang voor een beetje kou? Neem je schildersezel mee naar buiten. Sneeuw of ijs bestaat natuurlijk uit water, wanneer je dit mengt met verf krijg je een prachtig kleurentafereel. Lijst jouw versie van een winterse ‘Mona Lisa’ in door takjes rondom het schilderij te plaatsen. 

IJsbellen blazen 

Bellen blazen in de zomer is erg leuk, maar heb jezeepbel het ook in de winter geprobeerd?
Het geeft een bijzonder effect. Het beste resultaat krijg je wanneer de temperatuur onder -4°C ligt en het windstil is. Koop een potje bellenblaas en voeg hier wat suiker aan toe (om de vloeistof te verstevigen). Kijk hoe de bellen bevriezen wanneer ze in contact komen met de koude lucht.  

Bowlen met bevroren ballen

Spelen met een bal gemaakt van ijs? Vul een waterballon met water, laat alle lucht eruit lopen en leg hem voor twee dagen in de vriezer. Prik daarna de ballon in de ijsbal kapot en haal deze eruit. Als het goed is heb je nu een ijsbal. Doe eens gek en verzin een nieuw bowlingspel. 

Hollandse Eskimo’s 

Ligt er bij jouw in de buurt veel sneeuw? Pak dan iglode kans om een eigen iglo te bouwen! Schuif zoveel mogelijk sneeuw bij elkaar. Gebruik een kist of kartonnen doos en stop de sneeuw hierin en druk alles goed aan. Keer de kist om, nu heb je een sneeuwblok gemaakt. Plaats de blokken in een cirkel en stapel ze elke keer iets schuiner op elkaar. Als het dak eenmaal gesloten is kun je je iglo afwerken met plaksneeuw. Kruip is eens naar binnen en verbaas je over hoe warm het er is. 

Een glijpartij

Soms vriest het net niet hard genoeg om op slootjes te schaatsen. Maak daarom je eigen ijsbaan door wat water over een aantal tegels te gooien. De volgende dag is het water bevroren. Wie kan er het hardst over de ijsbaan glijden?