Kind & Natuur
vrijdag12mrt2021

1750 kinderen doen mee met landelijke thuisblijfeditie Limburgse Kidsparty

ROERMOND, 12 maart. Rommel omcirkelen met stoepkrijt, dauwtrappen in de vroege ochtend, op zoek gaan naar kleefkruid, grote weegbree of hondsdraf tussen de stoeptegels of een wormenterrarium maken. Vanaf maandag doen zo’n 1750 kinderen van ruim 60 jeugdverenigingen uit heel Nederland een maand lang mee met de zogenoemde Kidsparty. Het grote feest, dat sinds 2013 ieder jaar wordt georganiseerd door het jeugdwerk in Limburg om kinderen te stimuleren naar buiten te gaan, wordt dit jaar voor de eerste keer online gehouden. Voordeel van deze thuisblijfeditie is dat nu jeugdclubs uit heel het land zijn aangehaakt: van Eys tot Den Haag en van Kerkrade tot Stedum.

Zeven keer was de Kidsparty, georganiseerd door IVN Natuureducatie, Jong Nederland Limburg en Scouting Limburg een groot succes. Ieder jaar werden in het tweede weekend van april busladingen kinderen opgehaald om een groot feest te bouwen in een Limburgs natuurspeelpark. Vorig jaar gooide corona echter roet in het eten en moest de Kidsparty worden afgelast.

Om nieuwe teleurstellingen te voorkomen, bedachten de initiatiefnemers daarom deze thuisblijfeditie, vol met leuke spelletjes en opdrachten, die thuis en op de eigen jeugdgroep kunnen worden uitgevoerd. ‘Jammer dat het grote feest, waarbij iedereen bij elkaar is niet door kan gaan, maar we zijn trots op alles wat we nu hebben opgetuigd’, vertelt Sylvia Spierts van IVN Natuureducatie.

Natuur in de buurt
Alle deelnemende kinderen hebben inmiddels thuis een brievenbuspakket ontvangen vol met opdrachten en zoekkaarten. Het verhaal achter deze thuisblijfeditie is dat IVN signaleert dat de natuur in de buurt gevaar loopt en kinderen daar alert op moeten zijn. Zij krijgen daarbij allerlei opdrachten. Zo wordt onder andere gevraagd om met stoepkrijt door de eigen wijk te gaan lopen en alle rommel, die ze tegenkomen niet op te ruimen, maar te omcirkelen om mensen zo bewust te maken van de vervuiling van hun eigen buurt.

De Kidsparty eindigt op 10 april. De organisatoren zullen aan de hand van alle inzendingen van de deelnemende jeugdclubs bekend maken wie de winnaars zijn geworden van deze bijzondere editie.