Nederland Zoemt
Insecten
donderdag14feb2019

Succesvolle bijentelling krijgt vervolg

De eerste Nationale Bijentelling van 2018 krijgt dit jaar een vervolg! Nederland Zoemt roept je op om in het weekend van 13 en 14 april weer een half uurtje bijen te tellen in achtertuin of park. “Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen”, aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt.

Vorig jaar, tijdens de eerste bijentelling, deden ruim 4.000 mensen mee en werden 40.000 bijen geteld. Ackerman: “Het interessante van zo’n tweede telling, is dat je de resultaten kunt gaan vergelijken. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar.” Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen komt er net als vorig jaar een bijengids beschikbaar als download en via de IVN webwinkel. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om ze te herkennen. Ook worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met bijenexperts.

Bedreigd

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. “80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de bijentelling om meer te weten te komen over waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland. Mensen die mee willen tellen, kunnen zich alvast aanmelden op nederlandzoemt.nl/bijentelling.

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. Het project is mogelijk dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en heeft als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.