Nederland Zoemt
Insecten
donderdag27jun2019

Humankind en Nederland Zoemt starten ZZZoem!

Kinderen komen in actie voor de wilde bij

Kinderopvang-organisatie Humankind (voorheen Humanitas) start het project ZZZoem!, in samenwerking met Nederland Zoemt. Dit project staat in het teken van het redden van de wilde bij.  ZZZoem! wordt in de tweede week van september 2019 afgesloten met een grootse recordpoging. Het streven is om met de 25.000 kinderen die de locaties van Humankind bezoeken landelijk 100.000 bloembommen te kneden en te verspreiden. Het resultaat: een bloemenzee in het voorjaar van 2020 en dus heel veel voedsel voor de wilde bijen.

In het kader van het Project ZZZoem! worden bij de kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang van Humankind in heel Nederland speels educatieve activiteiten geboden aan kinderen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. Te denken valt aan diverse natuur- en spelactiviteiten zoals bijenhotels maken, bijen in de natuur observeren, rekenen met de bijenkorf, honingraat knutselen en koken met honing. In september 2019 wordt het project afgesloten met een indrukwekkende recordpoging: samen maken de kinderen 100.000 bloembommen. Dit zijn ballen gemaakt van tuinaarde en speciale klei, waarin duizenden bloemenzaadjes worden verwerkt.

Liefde voor de wereld

Natuurbeleving vormt een wezenlijk onderdeel van de visie van Humankind. Met het project ZZZoem! onderschrijft Humankind haar focus op natuurbeleving en –bewustwording bij kinderen. Sacha Ausems, voorzitter Raad van Bestuur: “Kinderen zijn bij ons minstens 25% van de tijd buiten. Door hen kennis te laten maken met de natuur en hun leefomgeving, zullen zij daar in de toekomst bewust en respectvol mee omgaan. Tijd doorbrengen in de natuur, natuurbeleving en het stimuleren van natuurbewustzijn gaan hand in hand.”

Nederland Zoemt is blij dat Humankind in actie komt voor bijen. Sjoerd Luiten van Nederland Zoemt: “Geweldig dat Humankind zich op al haar locaties gaat inzetten voor de wilde bij. Zo kunnen meer dan 25.000 kinderen de wilde bij in hun hart sluiten. Ik kijk uit naar meer dan 450 bij vriendelijke oases, vol bijen-ambassadeurs. Als de kinderen het bijenvuurtje aanwakkeren, maken zij nu én in de toekomst echt een verschil.”