Nederland Zoemt
Insecten
dinsdag26jan2021

Hoe ziet jouw Nationale Bijentelling er dit jaar uit?

De Nationale Bijentelling van 2021 staat gepland, dit jaar op 17 en 18 april 2021. We roepen iedereen in Nederland op om dat weekend een half uur mee te tellen naar bijen, in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet.

Hoewel het nu nog onzeker is of er in april een activiteit georganiseerd kan worden rondom de Nationale Bijentelling, kunnen we mensen natuurlijk nog steeds informeren, enthousiasmeren en oproepen om zelf bijen te gaan tellen in de tuin of op het balkon. Wij willen jou oproepen daar alvast over na te denken en de eerste acties in gang te zetten.

Roep de leden van jouw afdeling op

Bijen tellen in de tuin of op het balkon kan natuurlijk geheel coronaproof. Vorig jaar hebben veel mensen hier dus ook aan mee gedaan. Roep de leden van jouw afdeling, via bijvoorbeeld de lokale nieuwsbrief, op om zich alvast aan te melden voor de telling van 2021. Hierbij een voorbeeldtekst die je kunt gebruiken.

Mogelijke activiteiten

Mocht het mogelijk zijn om als afdeling een bijenactiviteit te organiseren, dan kunnen we die helpen promoten via de kanalen van IVN en Nederland Zoemt. Voorbeelden van activiteiten:

 • Publieksexcursies
 • Bijenmarkt
 • Kraam op een markt
 • Lezing
 • Workshop bijen herkennen
 • Cursus ‘bijvriendelijke tuin’

Hieronder enkele suggesties waarvan ook gebruik kan worden gemaakt. 

Kinderboerderijen en Nationale Bijentelling

Een netwerk van kinderboerderijen wil de Nationale Bijentelling 2021 promoten en eventueel activiteiten op hun locaties organiseren. Dit is een mooie gelegenheid om een bijenactiviteit op een kinderboerderij te organiseren. Op www.kinderboerderijenactief.nl/bijenlandschap staat een overzicht van de ruim 40 kinderboerderijen in diverse provincies die mee doen. Stuur voor het leggen van een lokale verbinding een mail naar info@kinderboerderijenactief.nl

Educatiemateriaal

Mocht het weer mogelijk zijn om cursussen te organiseren, dan hebben wij deze materialen voor jou klaar staan.


Webinar bijen herkennen terugkijken

Hoe herken je een wilde bij? In dit webinar, te volgen vanuit de luie (bureau)stoel, neemt Linde Slikboer van stichting EIS je mee in de basis van het herkennen en tellen van wilde bijen. Na het bekijken van dit webinar ben je uitgerust om op in je eigen tuin, straat of op  balkon mee te doen aan de Nationale Bijentelling. Leuk om jouw afdeling te informeren over dit webinar en ze op te roepen om nog eens terug te kijken.  

Ondersteuning in communicatie

Als duidelijk is welke activiteiten jij kunt organiseren rondom de Nationale Bijentelling, dan kunnen deze activiteiten zichtbaar worden via ivn.nl/nederland-zoemt. Als IVN-afdeling kun je jouw activiteit voor de Nationale Bijentelling zelf aanmaken op de IVN-website. Initiatieven die geen lid zijn van IVN kunnen de volgende gegevens doorgeven, dan komt het ook op deze website te staan:

 • Titel
 • Locatie
 • Datum en tijd
 • Evt. kosten
 • Inhoud
 • Aanmelden? En zo ja, hoe?
 • Contactpersoon
 • Evt. afbeelding bij activiteit

Bestel jouw promotiepakket

Als jij weet of je een activiteit kunt organiseren, hebben wij voor jou een promotiepakket klaarliggen wat je kunt bestellen (via e-mail naar a.nelissen@ivn.nl) met daarin 10x gratis Bijengidsje, 10x telformulier en een poster. Het Bijengidsje kan voor € 2,00 per stuk bijbesteld worden via winkel.ivn.nl. Digitaal hebben we ook alle materialen beschikbaar.

Initiatief aanmelden of vragen?

Neem contact op met Annemiek Nelissen, communicatieadviseur IVN, via a.nelissen@ivn.nl

De Nationale Bijentelling is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen.