Inspiratiewebinar: laat jouw gemeente zoemen

Even een inspiratiesnack, tussen het harde werk door? Nederland Zoemt organiseert op 9 juni het webinar Laat jouw gemeente zoemen. Twee inspirerende voorbeelden dit keer, uit West-Brabant en Utrecht!

Praktische informatie

  • Voor wie: gemeenten
  • Datum en tijd: donderdag 9 juni, 15:30u-16:30u
  • Locatie: online, via zoom (link volgt na aanmelding)
  • Aanmelden: onderaan deze pagina

Inhoud

  • Nederland Zoemt: Wat heeft Nederland Zoemt aan educatie en communicatie rondom de wilde bij te bieden?
  • Van glasvezelkabels naar klavers: Bijenlandschap West-Brabant is een netwerk van 38 partijen dat werkt aan de realisatie van een sterk leefgebied voor bijen en andere bestuivers in West-Brabant. Een van de concrete acties die ze uitvoeren komt voort uit de samenwerking met E-fiber en de gemeente Zundert, dat honderden kilometers glasvezel aanlegt in bermen. Op initiatief van Bijenlandschap West-Brabant zaait E-fiber sinds 2021 na de werkzaamheden de werkstroken in met rode- en witte klaver. Zo zijn er vorig jaar circa 500 kilometer aan bermen ingezaaid met het klaverzaad, een geweldige winst voor de bijen! Riny van Empel, coördinator van Bijenlandschap West-Brabant, vertelt over hoe deze samenwerking tot stand is gekomen en hoe het in de praktijk werkt.
  • Utrechtse bijenburchten: Gemeente Utrecht is de Bijvriendelijkste gemeente van 2020 en zet zich al jaren in voor meer voedsel en nestgelegenheid voor de wilde bij. Aangezien 80% van de wilde bijensoorten in de bodem nestelt, is het belangrijk dat daar voldoende geschikte plekken voor zijn. Daarom heeft Utrecht samen met advies- en ingenieursbureau Tauw, Utrecht Natuurlijk en de Utrechtse Bijenhoudersvereniging het concept Bijenburchten ontwikkeld, waarin bodemnestelende bijen zich kunnen voorplanten. Een belangrijke aanvulling op de bekende bijenhotels waar alleen in holten nestelend bijen zich kunnen voortplanten. Anne Nijs, adviseur groen & ecologie bij gemeente Utrecht, neemt ons mee in hoe deze bijenburchten zijn ontwikkeld en hoe ze daarmee in Utrecht aan de slag zijn gegaan.

Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: Jub HollandGriffioen WassenaarTAUW en TP Solar.