Vier/vijfdaagse trektocht Biesbosch 1e dag

15.3 KM
(2)

Zie www.ivn.nl/trektochten voor meer info over voorbereiding, appgebruik en het reserveren van overnachtingen.

De 1e dag van de trektocht begint bij treinstation Gorinchem. Lopend door deze eeuwenoude vestingstad bereik je de rivier de Merwede en steek je over naar Woudrichem. Bij Riveer, tevens Gastheer van de Biesbosch, krijg je een dagboekje mee en start het verhaal van veerman Thomas de Jaeger: “Het verlangen naar de overkant”.

In dit verhaal maak je kennis met veerman Thomas de Jaeger die op zoek gaat naar de verhalen van zijn voorouders in de Biesbosch. Thomas kan maar moeilijk aarden op de vaste wal en voelt continu een onbedwingbaar verlangen naar de overkant. Het beroep als veerman is dan ook op zijn lijf geschreven. Elk jaar heeft hij in de nacht van 18 november een vreselijke nachtmerrie en het blijkt dat ook zijn vader en grootvader diezelfde nachtmerrie kennen. Waar komt die nachtmerrie toch verdaan? In zijn zoektocht komt hij de bijzondere verhalen uit de Biesbosch tegen: het verhaal van griendwerkers en liniecrossers en tenslotte het verhaal van een van zijn voorvaders, dat zijn nachtmerrie en zijn verlangen naar de overkant verklaart. Ga je mee op zijn zoektocht?
Geniet tegelijkertijd van de prachtige natuur, verschillende tochten naar de overkant en indrukwekkende verhalen over de Biesbosch. De afwisselende route voert langs vestingstadjes, vestingwallen, uiterwaarden, molens, een landgoed, een griendbosje en uitgestrekt akkerlandschap.
Onderweg kun je op verschillende plekken achtergrondinfo over de natuur en historie lezen in de app. Ook kun je soms een audiofragment beluisteren, waarin over de zoektocht van Thomas wordt verteld. Bij Fort Altena kan je in de brasserie even uitrusten.
Na 5 km kom je aan bij het eindpunt: Fort Bakkerskil in de Brabantse Biesbosch. In het wachthuisje van het fort is het dagboek van de voorvader van Thomas te bezichtigen.

Deze trektocht is een productie van IVN Brabant in samenwerking met IVN Dordrecht, en IVN-lid Corine Bouma, Biesboschgids.

Het verhaal is ontwikkeld met medewerking van BUAS-studenten Evelien Close, Jessica van der Ende en Pascalle Verwaters. De trektocht is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Biesbosch Streekfonds.

Locatie

Treinstation Gorinchem
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina