7.7 KM

Op zoek naar moeflons

(10)

In de maand SEPTEMBER is het bronsttijd van de edelherten met extra afsluitingen als gevolg. Deze route kan dan NIET gewandeld kan worden!

Een rondwandeling van 7,7 km (met inkorting 6,5 km) in het westelijke gedeelte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe waar een kudde van rond de 130 moeflons leeft. Het is een afwisselende wandeling door fraaie bossen, open velden met vergezichten op heidevelden, zandverstuivingen en stuwwallen. Hier is de kans op een ontmoeting met de schuwe moeflon het grootst. Halverwege de route kom je door een eeuwenoud jeneverbessenbos met een – voor Nederland – zeldzame concentratie jeneverbessen. Onderweg zie je de sporen van herten, wilde zwijnen, vossen, dassen en moeflons.

Gebiedsbeschrijving
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van één van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Beiden waren geïnteresseerd in natuur en hielden van paardrijden. Daarnaast zocht Anton graag, wellicht als tegenwicht voor het jachtige en drukke zakenleven, rust in de natuur. Vanaf 1909 begon Anton Kröller stapsgewijs met de aankoop van gronden op de Veluwe met als doel: een privé jacht- en rijdomein. In 1917 bezat hij maar liefst 6.800 hectare. De familie Kröller-Müller was daarmee, op de koninklijke familie na, de belangrijkste grootgrondbezitter op de Veluwe. Nadat het landgoed werd omrasterd liet Anton er edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons uitzetten.

Het huidige Nationale Park De Hoge Veluwe beslaat een oppervlakte van 5.400 hectare aan half natuurlijke- en cultuurlandschappen zoals: stuifzanden, korstmossteppen, heidevelden, veenmoerassen, oude landbouwenclaves en bossen. Door actief beheer streeft men ernaar om niet alleen deze oude landschappen in stand te houden, maar daarbinnen ook een zo hoog mogelijke biodiversiteit.
Vanaf 1935 voert het Park een zelfstandige exploitatie en is in zijn voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. Om deze wandeling te kunnen maken betaal je daarom Park-entree. Daarna kun je niet alleen op zoek naar moeflons, over de goed onderhouden autowegen, fiets- en wandelpaden, maar kun je ook genieten van alles wat dit museum van landschappen te bieden heeft.

De voormalige Wildbaan
Vanaf de stichting van De Hoge Veluwe kende het Park een driedeling door middel van rasters; het noordelijk cultuurgedeelte ofwel het Landgoed Hoenderloo, het zuidelijk cultuurgedeelte beter bekend als Kemperberg en daar tussenin de Wildbaan. Deze laatste was het leefgebied van vooral moeflons en edelherten, in mindere mate kwamen hier ook reeën en wilde zwijnen voor. In 1994 werden deze tussenrasters verwijderd en kon het wild zich over het gehele gebied verspreiden. Vooral de edelherten en wilde zwijnen maakten van deze gelegenheid gebruik, de reeën liepen al hoofdzakelijk in de twee cultuurgebieden. Moeflons daarentegen zijn al die jaren behoorlijk honkvast gebleken: Nog steeds zijn zij vooral in de voormalige Wildbaan te zien. Dit gebied bestaat vooral uit heidevelden, stuifzanden en korstmossteppen, open ruimten waar moeflons op De Hoge Veluwe de voorkeur aan geven.
Daarnaast bestaat het gebied dat tijdens de wandeling wordt doorkruist uit jonge tot zeer oude grove dennenbossen van een natuurlijke oorsprong (niet aangeplant) en halverwege de route een voor ons land uniek Jeneverbessenbos.

Het begin- en eindpunt
Startpunt is de natuurparkeerplaats aan de Wildbaanweg, bij de Gymnasium Vallei, binnen het Park. Deze parkeerplek bevindt zich aan de rechterkant van de weg, als je van het Kröller-Müller Museum ca 3,5 km richting ingang Schaarsbergen rijdt. Bij de parkeerplaats staan een aantal houten banken.
Voor een bezoek aan het Park heb je een entreebewijs nodig. Dat kun je vooraf bestellen op www.hogeveluwe.nl of ter plekke aanschaffen bij één van de drie Parkentrees. .
Honden zijn welkom, maar moeten overal aangelijnd zijn.

Meer weten? Fout melden?
Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versie nummer route: 2021-09

Locatie

Natuurparkeerplaats Wildbaanweg
Wildbaanweg
7352 Hoenderloo
Gelderland
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina