3.0 KM

Nimmerdor

(2)

Buitenplaats en landgoedbos Nimmerdor

U wandelt door een parklandschap met gemengd bos met als doel natuur- recreatie en hondenlosloopgebied. Het mooie is dat sommige landschapselementen uit vroeger tijden nog steeds zichtbaar zijn zoals het sterrenbos (18e eeuw), de hoofdzichtlaan, de waterhuishouding in het bos zoals de greppels. Het Sterrenbos was vroeger Sterrenheide. Het Sterrenbos staat er nu nog maar voor de helft, de noordkant is overwoekerd.

Geschiedenis in vogelvlucht:
In 1645, kocht jonkheer Everard Meyster vlakbij de Leusderheide 9 ha. heidegrond van de Leusderheide. Deze grond was een vroegere Amersfoortse meent, een stuk gemeenschappelijke grond dat door boeren werd gebruikt. De grond was op dat moment woest-eigen, wat betekent dat het land nog niet ontgonnen was. Nieuwe grond, als we het vrij vertalen. Deze term is geëvolueerd tot de naam Woestijgerweg.
Hij legt daar een buitenplaats aan in Hollands classicistische stijl. Het bestaat uit een woonhuis, zeg maar landhuis, omringd door een bos met een centrale middenlaan, grachten en wallen die om het huis heen liggen en ook het bos doorsnijden. Elke eeuw is dit uitgebreid met een nieuw, karakteristiek gedeelte, typerend voor de tuin- en landschapsaanleg of voor de bosbouw van die tijd.
18e eeuw: lange zichtlaan en sterrenbos.
19e eeuw: bosdeel met percelen eiken- en beukenhakhout en lanen.
20e eeuw: aanplant van exotische snelgroeiende boomsoorten b.v. Douglasspar.
Het hout werd gebruikt voor de meubelmakerij en de fabricage van papier.

Locatie

Nimmerdor
Vening Meineszstraat 16
3817 SX Amersfoort
Utrecht
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina