3.2 KM

Landgoed Woudhuizen

(12)

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer in deze oase van oud groen. Je loopt door bos, oude lanen, langs houtwallen en historische gebouwen. Het landgoed is een aaneenschakeling van
landgoederen, waarvan oude kaarten ons leren dat de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde zijn gebleven. Het zal er – gezien de natte weergave op veel plekken – toen grotendeels nat en moerassig hebben uitgezien.
Laat je verrassen door de onverwachte doorkijkjes, de kleinschalige omsloten bloemrijke weilanden en vennen. Aantrekkelijk voor veel insecten, amfibieën, knaagdieren en vogels. Ontdek het zelf!

Deze wandelroute van 3,1 km is in samenwerking met Natuurmonumenten gemaakt. De route is gemarkeerd door paaltjes met een blauwe kop en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen.

Het landgoed Woudhuizen ligt in het overgangsgebied tussen Veluwe en IJsselvallei. Het landgoed van ongeveer 225 hectare heeft naast een natuurhistorisch ook een belangrijk cultuurhistorisch verleden. Al in de veertiende eeuw is er sprake van bewoning. Het zal er – gezien het natte milieu op veel plekken – toen grotendeels nat en moerassig uitgezien hebben. Het Woudhuis wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1582, als het door schenking in handen komt van het St. Catharina Gasthuis in Arnhem.
In 1860 koopt de familie Tutein Nolthenius het westelijk terreingedeelte en bouwt daarop de villa Het Woldhuis. In 1964 koopt de Gemeente Apeldoorn het oostelijk deel en in 1975 wordt het landgoed door verwerving van het westelijk deel weer herenigd. Eind twintigste eeuw komt daar het gebied ‘t Schol bij.
Begin 21e eeuw is het landgoed opgenomen in het gemeentelijk groenbeleid De Groene Mal en daarmee tot de grootschalige ecologische verbindingszones die voor lange termijn veilig worden gesteld om groene oases in het stedelijk gebied met de landelijke omgeving van Apeldoorn te verbinden. 

Het beheer van het landgoed.
Het belangrijkste doel van het beheer is duurzame instandhouding met, waar mogelijk, verbetering van de natuur- en cultuurhistorische waarden. Cultuurhistorische aspecten zijn bijvoorbeeld lanen, houtwallen en singels. Een aantal specifieke beheersmaatregelen ten gunste van de fauna is: graven of herstellen van poelen, in stand houden van hakhout, dode bomen niet opruimen, zorgen voor rustige gebieden, in het broedseizoen zo min mogelijk werken in het terrein en beheersjacht in plaats van plezierjacht. Door deze wijze van beheer is de soortenrijkdom van flora en fauna de laatste jaren toegenomen. 
Het landgoed is in beheer bij Natuurmonumenten.
Meer weten? Fout melden?
Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl. Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl of vul aan het eind bij de beoordeling extra commentaar in.
(versie 2021-02)

Locatie

Parkeerplaats Woudhuizerweg
Woudhuizerweg
7325 Apeldoorn
Gelderland
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina