20.4 KM

Geniedijk Haarlemmermeer (start Vijfhuizen)

(0)

De Geniedijk is de groene ruggengraat van Haarlemmermeer. De dijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is gebouwd tussen 1888 en 1903. De dijk begint in het westen bij Fort Vijfhuizen en loopt via Fort Hoofddorp naar Fort bij Aalsmeerderbrug. Hij is ongeveer 11 km lang. De Geniedijk vormt een groen lint in het stedelijk gebied. Het pad waarover je langs de Geniedijk fietst wordt ook het Liniepad genoemd.
Het biedt groei- en broedgelegenheid aan vele verschillende planten, vogels en kleine zoogdieren. De Geniedijk is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur die in Nederland is vastgelegd en is een belangrijke trekroute door Haarlemmermeer voor dieren zoals de ijsvogel, vos, bunzing, vlinder en vleermuis. Er loopt een pad over en naast de dijk voor wandelaars en fietsers.

Startpunt van deze route is het Gemaal Koning Willem I, een van de hoofdgemalen van de Haarlemmermeerpolder.
Houd er onderweg rekening mee dat de route autowegen kruist – let op die punten dus goed op – en er langs de Geniedijk op diverse plekken schapen op je pad kunnen komen. Zij houden de begroeiing kort.

Op de routekaart zie je niet een nummering van het eerste naar het laatste routepunt. Er staan cirkels met rode punten op de kaart met meer informatie. Je kunt eventueel halverwege starten of een punt overslaan, maar het leukste is natuurlijk om de hele route te fietsen van begin- tot eindpunt.

Deze fietsroute is gemaakt door: Marja van Diemen en Gonneke Streng, namens IVN Zuid-Kennemerland.

Heb je genoten van deze fietstocht? We zijn benieuwd wat je van de route vindt. Klik linksboven op < en selecteer het aantal sterren.

Tijdens de tocht een wijziging tegengekomen in de route of de informatie?
Laat het ons weten via IVN-afdeling Zuid-Kennemerland: ivnhaarlemmermeer@gmail.com.

Locatie

Gemaal Koning Willem I
Cruquiusdijk 226
2141 EW Vijfhuizen
Noord-Holland
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina