Zandblauwtjes en Eikvarens

De Thijsse-wandeling

11.8 KM
(1)

Deze wandeling hoort bij het boek Natuur in Nederland van Frank Berendse.

Eli Heimans en Jacobus Thijsse waren de pioniers van de Nederlandse natuurbescherming. De serie boeken Van vlinders, bloemen en vogels die zij gezamenlijk schreven, waren aanvankelijk bedoeld voor leerlingen van lagere scholen, maar werden al snel door een breed publiek gelezen. Door hun werk kreeg de natuur veel meer aandacht dan ze ooit gekregen had.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Jac. P. Thijsse geboren werd. Na zijn opleiding op de kweekschool werd hij ? toen nog vrijgezel – onderwijzer op de Fransche school in Den Burg op Texel. In 1892 vertrok hij weer naar Amsterdam. Zijn aanstaande echtgenote zag het wonen op Texel niet zitten. Maar Thijsse bleef prachtige herinneringen aan het eiland koesteren. Later schreef hij: “Al heb ik er maar twee en een half jaar gewoond, Texelaar zal ik blijven tot het eind.?

Voor de meeste Waddeneilanden moet je op zijn minst enkele dagen uittrekken, maar een tocht over de zuidpunt van Texel kan op ??n dag. De Thijsse-wandeling voert je over de zuidpunt van het eiland en begint direct vanaf de boot. De wandeling biedt een kennismaking met kwelders, droge duinen en schitterende jonge duinvalleien met orchidee?n en Parnassia. De route brengt je ook langs kolonies van Grote sterns en Lepelaars.

Locatie

Molwerk 43
1797 SG Den Hoorn
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina