De Halepaden

7.4 KM
(0)

Deze route is (deels) gemarkeerd als de Halerûte en voornamelijk niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De route kan verkort worden tot ongeveer 1,5 km, 3 km of 4 km.

Het dorp Damwâld bestond oorspronkelijk uit drie dorpen, Dantumawoude (Dantumawâld), Akkerwoude (Ikkerwâld) en Murmerwoude (Moarrewâld). De naam DAMwâld is tot stand gekomen door de eerste letter van deze drie dorpen te nemen. Elke kern had zijn eigen kerk. In de tijd dat er nog weinig auto’s en fietsen waren werden de Halepaden gebruikt om de fabrieken, molens, scholen, kerken en winkeltjes te bereiken. Deze paden over de hoge “Halen” ofwel zandkoppen van de Wâlden (Wouden) liepen vaak over particulier erf of boerenland aangezien het de kortste routes over onverharde zandpaden naar de belangrijkste locaties betrof. Destijds moest men over vlonders en door klaphekjes, die als veekering dienden. Een deel van de klaphekjes is in ere hersteld in de route over de Halepaden.

Er kan geparkeerd worden aan de Haadwei te Damwâld. Het startpunt van de route is nabij Haadwei 121 te Damwâld.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. We stellen het op prijs als u deze route wilt beoordelen. Klik linksboven op < en selecteer het aantal sterren.

Bent u tijdens de tocht een wijziging tegengekomen in de route of de informatie? Laat het ons weten via r.visser09@telfort.nl.

Locatie

nabij Haadwei 121, 9104 BE Damwâld
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina