IVN Natuurouders in uw gemeente

IVN Natuurouders zijn ouders, grootouders of andere volwassenen die een grote betrokkenheid hebben bij wat hun (klein)kind op school leert, en die het belangrijk vinden kinderen kennis te laten maken met natuur. Zij volgen eerst de IVN cursus Natuurouder, en ondersteunen daarna de docent door te helpen bij natuureducatie activiteiten tijdens de les.

Lokale kracht benutten

Na afloop van de IVN Natuurouder cursus – bestaande uit enkele bijeenkomsten – vormt zich een pool van vrijwilligers, waar ook lokale groene vrijwilligers zich bij aan kunnen sluiten. Deze ‘vrijwillige experts’ kunnen bijdragen aan natuurlessen op school en daarmee anderen enthousiasmeren om ook Natuurouder te worden. 

Wat levert het op?

Met een Natuurouder traject wordt een stevige impuls gegeven aan natuureducatie op scholen door leerkrachten, ouders en vrijwilligers. De ‘extra handjes’ van de Natuurouders ondersteunen de leerkracht in de werkzaamheden en versterkt het zelfvertrouwen van zowel leekracht als (hulp)ouder om met de leerlingen naar buiten te gaan.

Ouderparticipatie

Daarnaast stimuleert het ouderparticipatie rondom scholen en zorgt dat meer kinderen verbonden raken met hun (natuurlijke) omgeving. Door het vormen van een pool met opgeleide Natuurouders, maar ook door de lokale kracht van groene vrijwilligers te benutten.

“Natuurouders vormen de voorhoede van de participatie. Want ga maar na: zij zorgen voor natuur, voor hun (klein)kinderen én voor beter groen onderwijs en een groenere school. Een investering in de kwaliteit van de samenleving!” 
Marten Wiersma Eerste projectleider Natuurouders IVN Zeeland

Geïnteresseerd om IVN Natuurouders in uw gemeente op te leiden? Neem dan contact met ons op via cursushuis@ivn.nl, dan bespreken we samen wat er mogelijk is.