Natuurmomentje Lisette Eisenga- Natuur als kunst

Natuurmomentje Lisette Eisenga- Natuur als kunst

Lisette is kunstenaar met als grote inspiratiebron de natuur. Tijdens haar struintochten door natuurgebieden doet ze oneindig veel ideeën op en in haar creaties gebruikt ze allerlei natuurlijke materialen en voorwerpen. Ze gaat ook vaak met andere mensen op pad om met hen creatieve natuurervaringen op te doen. Sinds kort is ze betrokken bij IVN, waar ze zich graag voor in wil zetten in de toekomst. 

“De liefde voor natuur en creativiteit begon al in mijn jeugd. Met mijn ouders ging ik altijd de natuur in om te kamperen en wandelen. Mijn vader hield daarnaast van houtbewerking en stoffeerde meubels. Mijn moeder was juist van het breien en quilten. Er waren allerlei materialen aanwezig, dus ik kon van alles uitproberen. Eerst zag ik natuur meer als inspiratie, om bijvoorbeeld na te schilderen en tegenwoordig maak ik ook letterlijk gebruik van natuur. 

Lisette EisengaEen kunstwerk maken gaat voor mij daarom altijd gepaard met een bezoek aan de natuur. Ik loop het liefst niet op de paden, maar struin dwars door de natuur. Dat mag in de Amsterdamse Waterleidingduinen, één van mijn favoriete plekken. Het letterlijk van de gebaande paden gaan wakkert creativiteit aan en je vindt er veel bruikbare voorwerpen. Zo maakte ik al eens een scherpe punt aan een takje om als pen te gebruiken. Die doop ik in mijn zelfgemaakte natuurinkt van bramen en gekleurde bloemen. Ook heb ik een kwast gemaakt van een bosje dennennaalden. Vaak mix ik natuurlijke voorwerpen als blaadjes, takjes, botjes en zaden met handwerktechnieken, zoals borduren.  

Struinkunst Lisette EisengaWat ik ook graag doe is in de ochtend, als het nog lekker rustig is op het strand, naar de zee fietsen. Ik ga dan lekker struinen langs de branding op zoek naar schelpen en ander moois. Ik ben laatst in het zand gaan zitten om te tekenen. Ik kwam op het idee om het ruisen van de zee te tekenen. Ik vond dat zo fijn en zen om te doen, dat ik over deze ervaring heb geschreven zodat iedereen dit kan doen (lees het hier).  

Als ik met andere mensen op pad ga laat ik ze ook graag kennismaken met die struinbeleving en creativiteit. We gaan dan lekker wandelen en bespreken gaandeweg de basisbeginselen van tekenen of schilderen. Mensen kiezen vervolgens zelf een plek die voor hen inspirerend is. Ook springen we vaak in op wat er spontaan gebeurt. Soms vinden we een gewei van een damhert, vliegt er een vogel over of begint het ineens te regenen. 

Dit kan spontaan tot nieuwe ideeën leiden. Zo kun je bijvoorbeeld in de regen aquarellen. Dat gaat natuurlijk niet zoals mensen willen, die willen vaak iets moois maken wat lijkt op de werkelijkheid. Maar de regen gaat haar eigen gang op het papier en het is de kunst hoe je hiermee omgaat. Wanneer mensen hun vooropgezette idee en de controle loslaten, kan dit heel leerzaam zijn. Dit past goed bij mijn filosofie dat de natuur helemaal niet bezig is met mooi zijn. De natuur is er gewoon. Wij vermenselijken de natuur en proberen die te sturen met allerlei beheermaatregelen om zich op een bepaalde manier te gedragen. Ik denk dat het veel beter zou zijn om de natuur meer ruimte te geven en haar eigen gang te laten gaan.  

Toen ik een jaar geleden over IVN hoorde sprak het mij dan ook direct aan dat bij IVN de focus ligt op beleving en bewustwording en niet zozeer op beheer. Het is ook mijn passie om mensen bijzondere natuurervaringen te laten ervaren en ze op een andere manier te laten kijken. Hopelijk kan ik hier ook bij IVN aan bijdragen!”

Foto’s: Lisette Eisenga

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina