Natuurmomentje Hans Smits – Korren met kinderen

Natuurmomentje Hans Smits – Korren met kinderen

Hans werd jaren geleden IVN’er omdat hij zelf liefhebber is van de natuur èn omdat zijn vrouw Cisca hem hiertoe inspireerde. Zij was al langer actief en inmiddels delen Hans en Cisca samen de passie om kinderen de natuur te laten beleven. Als coördinator van de kinderwerkgroep van IVN Zuid-Kennemerland heeft Hans al heel wat mooie natuurmomentjes beleefd. Eén van de leukste activiteiten vindt hij korren op het strand met een groep kinderen.  

“Toen ik acht jaar geleden stopte met werken wist ik direct dat ik actief wilde worden bij IVN. Mijn vrouw was al veel langer actief binnen de kinderwerkgroep van IVN Zuid-Kennemerland en het leek ons mooi om nu deze gezamenlijke passie te delen. De IVN afdeling zocht destijds een coördinator van de kinderwerkgroep en deze rol past goed bij mij. Ik ben hierbij vooral faciliterend aan de leden van de werkgroep die de excursies en activiteiten doen met kinderen. 

Een paar activiteiten begeleid ik trouwens wel zelf, bijvoorbeeld korren op het strand bij Zandvoort en Bloemendaal. Korren is teamwork en heb ik twee vaste “kor-maten”. We beginnen vaak met een tiental kinderen, maar voor je het weet verdubbelt dit aantal. Iedereen wil meedoen en dat is maar goed ook, want vele handen maken licht werk. De kinderen mogen met zijn allen het net voort slepen met een lang touw vanaf het strand. Aan het net zit een plank die zorgt dat het net de zee in wordt geduwd en over de bodem sleept. Na 500 meter slepen is het tijd om de buit binnen te halen. We trekken het net weer het strand op en legen het in grote witte bakken. Daarna kan het mooiste onderdeel beginnen: het ontdekken van de vangst! Door de jaren heen hebben we al heel wat bijzondere dieren gevangen, er leeft zoveel in het water langs de kust! 

Er zitten vooral veel kleine dieren, zoals jonge visjes en garnalen. En we hebben bijna alle soorten platvissen die in Nederland voorkomen wel eens gevangen. Dit vinden kinderen heel leuk, platvissen hebben een bijzonder uiterlijk. Jonge platvissen zwemmen nog rechtop met aan beide kanten van de kop een oog. Maar als ze volwassen worden verplaatst één van de ogen, waardoor beide ogen aan één kant zitten. Ze leven vervolgens liggend op hun andere zijkant op de bodem, vaak een beetje onder het zand verscholen. Doordat zij de kleur van de bodem aannemen zijn ze goed gecamoufleerd, maar in de witte bakken kunnen we ze goed bekijken. 

zeenaald korrenEen andere bijzondere vangst die we één keer gehad hebben waren zeenaalden. De zeenaald is familie van het zeepaardje en zoals de naam al doet vermoeden is hij lang en dun als een naald. Die vang je eigenlijk nooit, omdat ze makkelijk door het net heen glippen. Alleen die keer vingen we ook heel veel zeedruifjes, dit zijn kleine kwalletjes. Het waren er zoveel dat de zeenaalden niet door het net heen konden, wat een geluk voor ons om deze diertjes een keer te zien!

Bij mij roept korren altijd een beetje een jagersgevoel op. En ook voor kinderen is het een ontzettend spannende en leuke activiteit, je weet nooit wat je vangt! We doen de koractiviteiten vanaf het voorjaar tot en met het najaar. En Ieder jaar organiseren we een zee-evenement in mei waarbij we ook gaan korren. Hopelijk kan deze vanwege corona-maatregelen dit jaar doorgaan, want ik kan niet wachten om weer met sleepnet en een groep kinderen op pad te gaan!” 

korren

Wil je ook vrijwilliger worden bij IVN?

Bij IVN zijn ongeveer 10.000 vrijwilligers actief. Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden? 

Ja, ik wil meer informatie over vrijwilliger worden 

Deel deze pagina