De Natuurgidsenopleiding volgen

De IVN Natuurgidsenopleiding is er voor iedereen die natuurgids wil worden. Het is een unieke opleiding die zijn sporen volop heeft verdiend. Gemiddeld worden er 11 opleidingen per jaar gegeven verspreid door het land. IVN heeft sinds het begin van haar bestaan meer dan 16.000 natuurgidsen opgeleid.  

De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. Het is een opleiding voor en door vrijwilligers.

Wil je weten of er bij jou in de buurt binnenkort een Natuurgidsenopleiding start? Ga dan direct naar het overzicht van Aankomende Natuurgidsenopleidingen.

Wat leer je?

Je doet in de Natuurgidsenopleiding vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden, zoals het opzetten en leiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Bovendien leer je je eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. De opleiding bestaat over het algemeen uit 5 blokken:

  • kennismaking en oriëntatie
  • bodem, water en flora
  • fauna
  • ecologie
  • landschap

Door de hele opleiding heen wordt daarnaast veel aandacht besteed aan het onderwerp duurzaamheid en aan het ontwikkelen van gidsvaardigheden.

In deze video zie je natuurgids Arthur aan het werk:

Hoeveel tijd kost het?

De opleiding tot natuurgids duurt anderhalf tot twee jaar. Er zijn meestal 30 theoriebijeenkomsten en ongeveer 20 praktijkopdrachten. Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten. Je moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week (de vakanties uitgezonderd). De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt. De Natuurgidsenopleiding wordt bekroond met een landelijk erkend diploma.  

Hoeveel kost het?

Een Natuurgidsenopleiding wordt georganiseerd en gegeven door vrijwilligers. Toch zijn er veel kosten, bijvoorbeeld voor de zaalhuur, het lesmateriaal en gastdocenten. Deze kosten varieren per afdeling. Daarom varieert ook de prijs die je betaalt voor het volgen van een Natuurgidsenopleiding per afdeling. Meestal ligt de prijs tussen de € 300,- en € 600,- maar goedkoper of duurder kan ook. Daarnaast moet je verplicht lid worden van IVN, als je dat nog niet bent. 

Een NGO volgen

Als je overweegt een NGO te gaan volgen, neem dan ruim van te voren contact op met de afdeling van je keuze. Vaak zijn er informatiebijeenkomsten, waarop je je kunt laten voorlichten. Daar hoor je ook meer over de precieze kosten die aan de opleiding verbonden zijn. Hieronder staat een overzicht van afdelingen die gaan starten met de Natuurgidsenopleiding en een overzicht van afdelingen die net zijn gestart. Neem voor overige informatie over de NGO contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl.

Aankomende Natuurgidsenopleidingen

Plaats/regio Georganiseerd door Start Meer info
Midden-Limburg

IVN Baarlo-Maasbree, IVN Steilrand, IVN Helden, IVN Weert, IVN Roermond e.o., IVN Meijel*

12-2019 website
Westelijke Mijnstreek Limburg

IVN Elsloo, IVN Schinnen, IVN Munstergeleen, IVN Land van
Swentibold-Born, IVN Stein, IVN Spau-Beek, IVN Sittard-Geleen*

01-2020 website
Heuvelrug en Kromme Rijn IVN Heuvelrug en Kromme Rijn* 01-2020 website
Tilburg IVN Tilburg e.o.* 01- 2020 website
Alphen aan den Rijn IVN Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop* 01-2020 website
De Oude IJsselstreek IVN De Oude IJsselstreek* 01-2020 website
Regio Noord IVN Drenthe, IVN-KNNV Assen, IVN Roden-Norg, NBEL Drentse Aa* 01-2020  
Vecht en Plassengebied IVN Vecht en Plassengebied, IVN Nieuwegein IJsselstein e.o.* 01-2020  
Apeldoorn, Voorst, Epe IVN Apeldoorn* 03-2020 website
Barneveld IVN Barneveld* 09-2020  
Den Haag IVN Den Haag e.o.* 09-2020  
       
  * onder voorbehoud    

Staat er geen opleiding bij jou in de buurt tussen? Maar wil je wel een natuurgidsenopleiding volgen? Geef je dan op voor de halfjaarlijkse update. Dan krijg je een lijst met startende opleidingen rechtstreeks in je mailbox. 

 Ja, ik wil de halfjaarlijkse update met startende NGO's.

 

Reeds gestarte IVN Natuurgidsenopleidingen
 

Plaats / regio Georganiseerd door Start   Meer info
Friesland IVN 

De Wâlden en IVN Leeuwarden e.o.

09-2019 website
Zuid-Kennemerland

IVN Zuid-Kennemerland

09-2019 website
Maasdal (Noord-Limburg en Oost-Brabant) IVN Maas en Niers, IVN Grave, IVN Cuijk, IVN Boxmeer, IVN Geijsteren, IVN Venray, IVN Horst en IVN Maasduinen* 09-2019  
Delft IVN Delft 16-01-2019 website
Zwolle IVN Zwolle 01-2019 website
Flevoland IVN-afdelingen Flevoland 01-2019 website
Oost-Achterhoek  IVN Oost-Achterhoek 01-2019 website
Midden-Kennemerland IVN Midden-Kennemerland 23-03-2018 website
Breda e.o. IVN Mark & Donge 19-03-2018 website

Een NGO organiseren

Ben je lid van een IVN-afdeling en wil je een NGO gaan organiseren? Kijk dan op de pagina Natuurgidsenopleiding organiseren.