Over de IVN Natuuracademie

Volg een cursus bij IVN. De grootste en meest diverse natuuracademie van Nederland. Interessant, leuk en je geniet erna nóg meer van buiten zijn.

IVN is de grootste aanbieder van natuurcursussen in Nederland. Al sinds onze oprichting in 1960 leren we mensen over de natuur, en hoe ze hun kennis, kunde en enthousiasme weer over kunnen brengen op anderen. Zo hebben we onder andere al 16.000 natuurgidsen opgeleid.

Voor de meeste educatie hoef je geen lid te zijn van IVN. Leden krijgen vaak wel korting. We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je meestal ook geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

Wat is het aanbod?

We hebben een divers aanbod met korte workshops tot een paar opleidingen. Via het menu kun je ons complete educatie aanbod bekijken. We ontwikkelen altijd door zodat we aan blijven sluiten op veranderingen in de natuur, de maatschappij en mogelijkheden in het aanbieden van educatie. Grofweg hebben we twee typen cursussen:

  • Over de natuur. Leer alles over vogels, planten, paddenstoelen, de sterren of natuurfotografie. En dit zijn maar een paar voorbeelden. We bieden ook gespecialiseerde trainingen voor onder andere  gemeentepersoneel. Daarin leggen we de koppeling tussen natuurkennis en toepassing in de praktijk. Bijvoorbeeld over bijvriendelijk beheer van parken en plantsoenen.
  • Leer hoe je anderen meeneemt naar buiten. Dan krijg je een basis mee aan natuurkennis, maar leer je vooral hoe je de natuur leuk en interessant kunt maken voor anderen. Bijvoorbeeld in de natuurgidsenopleiding of natuuroudercursus. We bieden ook gespecialiseerde trainingen voor professionals in de zorg, kinderopvang en het onderwijs. Bijvoorbeeld over natuur in verzorgingstehuizen of hoe je buiten les geeft.
     

Wat is onze visie op educatie?

We geloven in educatie die:

  • Kwalitatief sterk is. We zijn of betrekken experts.
  • Ruimte geeft voor persoonlijke aandacht.
  • Niet alleen maar theorie is, maar afwisselend en interactief. Zeker bij onze cursussen ga je ook altijd lekker naar buiten.
  • Laagdrempelig is. Je hoeft geen expert te zijn om mee te doen.

Kort samengevat. De natuur is zo fijn en leuk, dus dan moet leren over de natuur dat toch ook zijn?
 

Wie organiseren dat allemaal?

Bij IVN hebben we veel inhoudsexperts over natuuronderwerpen en mensen met veel kennis en kunde van didactiek. Samen, vrijwilligers en beroepskrachten, werken we aan een mooi en divers aanbod zodat er voor iedereen wat interessants te vinden is. Daardoor kan het ook wisselen of je te maken hebt met een beroepskracht of met een vrijwilliger. Ongeacht wie je voor je hebt: we werken allemaal vanuit een groen hart voor de wereld om ons heen.