Over de IVN Natuuracademie

Volg een cursus bij IVN. De grootste en meest diverse natuuracademie van Nederland. Interessant, leuk en je geniet erna nóg meer van buiten zijn.

IVN is de grootste aanbieder van natuurcursussen in Nederland. Al sinds onze oprichting in 1960 leren we mensen over de natuur, en hoe ze hun kennis, kunde en enthousiasme weer over kunnen brengen op anderen. Zo hebben we onder andere al 16.000 natuurgidsen opgeleid.

Voor de meeste educatie hoef je geen lid te zijn van IVN. Leden krijgen vaak wel korting. We delen onze kennis over de natuur graag met iedereen. Daarom heb je meestal ook geen voorkennis nodig. Mocht iets wel voor gevorderden zijn, dan staat dat aangegeven.

Wat is het aanbod?

We hebben een divers aanbod met korte workshops tot een paar opleidingen. Je kunt het beste rondklikken bij de andere kopjes in de balk aan de linkerkant om het complete aanbod te bekijken. We ontwikkelen altijd door zodat we aan blijven sluiten op veranderingen in de natuur, de maatschappij en mogelijkheden in het aanbieden van educatie. Grofweg hebben we twee typen cursussen:

  • Over de natuur. Leer alles over vogels, planten of paddenstoelen. Maar ook over de sterren of natuurfotografie. En dit zijn maar een paar voorbeelden.
  • Leer anderen meenemen naar buiten. Dan krijg je een basis mee over de natuur, maar leer je vooral hoe je de natuur leuk en interessant kunt maken voor anderen. Bijvoorbeeld in de natuurgidsenopleiding of natuuroudercursus.

Wat is de visie op educatie?

Bij al onze educatie staat de natuur centraal. We geloven in educatie die:

  • Kwalitatief sterk is. We zijn of betrekken experts.
  • Ruimte geeft voor persoonlijke aandacht.
  • Niet alleen maar theorie is, maar afwisselend en interactief. Zeker bij onze cursussen ga je ook altijd lekker naar buiten.
  • Laagdrempelig is. Je hoeft geen expert te zijn om mee te doen.

Kort samengevat. De natuur is zo fijn en leuk, dus dan moet educatie over de natuur dat toch ook zijn?

Wie organiseren dat allemaal?

Bij IVN hebben we veel inhoudsexperts over natuuronderwerpen en mensen met veel kennis en kunde van didactiek. Samen, vrijwilligers en beroepskrachten, werken we aan een mooi en divers aanbod zodat er voor iedereen wat interessants te vinden is. Daardoor kan het ook wisselen of je te maken hebt met een beroepskracht of een vrijwilliger. Hoe dan ook: we werken allemaal vanuit een groen hart voor de wereld om ons heen.