Natuuracademie
Bloemen & Planten
dinsdag23jan2018

Nieuw: Cursusboek Wilde planten

Geef je dit voorjaar een plantencursus, of staat ‘ie voor volgend jaar gepland? Gebruik dan het nieuwe landelijke cursusmateriaal in je cursus! Samen met plantencursusdocenten is een duidelijk en aantrekkelijk boek voor de IVN-plantencursus gemaakt. 

Cover Cursus wilde plantenHet cursusboek Cursus Wilde planten legt de basisprincipes van het determineren van planten duidelijk uit. Het maakt niet uit of je in je cursus met de Veldgids Nederlandse flora van Henk Eggelte of de Heukels’ Flora van Nederland werkt, beide flora’s worden behandeld. Daarnaast is er aandacht voor algemene plantenkennis. Alles wordt uitgelegd met voorbeelden van inheemse planten.

Inhoud cursusboek

Het boek heeft de volgende hoofdstukken:
1 Wat is een wilde plant? 
2 Wilde planten in Nederland
3 De bouw van een plant
4 Determinatiekenmerken
5 De indeling van het plantenrijk
6 Werken met een flora

Afsluitend is er een lijst van handige apps, websites en boeken, want digitale middelen zijn steeds behulpzamer bij het determineren. 

Toepassing in de cursus

Het cursusboek is geschikt voor plantencursussen voor beginners van 3 tot 8 bijeenkomsten, waarin het leren determineren met behulp van een flora centraal staat. Omdat de cursist de theorie thuis al gelezen heeft in het cursusboek, hoef je daar als docent minder lang bij stil te staan in de les, en is er meer tijd voor het oefenen met determineren en samen naar buiten gaan. Voor de cursisten fungeert het cursusboek daarnaast als naslagwerk; na de cursus kan de informatie uit de cursus nog eens worden opgezocht.

Tip: Geef je nog geen plantencursus, maar zou je dit graag een keer willen doen? Dan is dit een goed moment! Wil je advies bij de organisatie en het geven van de cursus, neem dan contact op met het IVN Cursushuis via cursushuis@ivn.nl

Bestelinformatie

IVN-docenten die dit jaar of volgend jaar een plantencursus geven, kunnen een gratis exemplaar van het boek Cursus Wilde planten opvragen bij het IVN Cursushuis via dit bestelformulier.
Wil je het boek bestellen voor je cursisten? IVN-afdelingen kunnen het boek (32 pagina’s, softcover) vanaf 5 februari bestellen in via winkel.ivn.nl voor € 12,50 per stuk. Gebruik hiervoor de kortingscode voor afdelingen: IVN-Cursushuis-korting 

Docentenmateriaal

Voor docenten komt een toelichting beschikbaar over de toepassing van het cursusboek in de cursus. Ook komt er een mooie PowerPoint die je als docent kunt gebruiken in de les. Deze materialen zijn vanaf 5 februari gratis te downloaden op ons.ivn.nl in het menu Vereniging > Cursussen > Cursus Wilde planten.

Samenwerking IVN en KNNV

Dit cursusboek is het eerste product van de landelijke samenwerking tussen IVN en KNNV op het gebied van educatie. De inhoud is gebaseerd op interviews met 7 KNNV-docenten en 7 IVN-docenten, en de voorbeeldcursusmaterialen die zij toestuurden. Ook hebben plantencursusdocenten tijdens het schrijven meegelezen en meegedacht. Het cursusboek is hierdoor van hoge kwaliteit en afgestemd op de cursussen van beide verenigingen. We nodigen alle IVN- en KNNV-afdelingen van harte uit om het te gebruiken in hun cursussen.

Cursus Wilde planten pagina 6-7