Natuuracademie
Amfibieën & reptielen
vrijdag24feb2017

Natuurnotities: Eerste grutto's zijn gearriveerd!

IVN Natuurgids Monique Smulders maakt elke week natuurnotities. Deze week schrijft ze over de grutto's die in groten getalen neerstrijken in de Voorofsche Polder.

Het arriveren van de eerste grutto's in Nederland is elk jaar weer het signaal dat het grootste deel van de winter er op zit en dat de lente er aan komt. Een klein plas/drasgebiedje bij Boskoop, de Voorofsche Polder, is altijd een van de eerste plekken waar grutto's arriveren na hun reis vanuit Afrika, via Spanje en Portugal naar ons kleine land. Via deze website kun je zien hoe hun tocht verloopt door middel van gezenderde grutto's. 
Na zo'n tocht willen ze alleen maar eten en dat is in de film hieronder wel te zien. Verder zie je duizenden vogels in de lucht en een grote groep kieviten in een spectaculaire vlucht.

Accepteer cookies

De grutto's blijven gelukkig naar ons land komen, maar het afgelopen broedseizoen is niet goed verlopen. In 2016 werden maar 4.000 jongen vliegvlug, zo hebben tellingen uitgewezen. Om de gruttostand op peil te houden zijn er minsten 11.000 uitgevlogen grutto's nodig. Er zijn verschillende oorzaken voor: het leefgebied van de grutto staat al jaren onder druk. Ze houden van weilanden met voldoende bloemen die insecten aantrekken, want dat is het voedsel waar de kuikens van groeien. Onze graslanden hebben nauwelijks bloemen en dus te weinig insecten. Bovendien wordt er steeds vroeger gemaaid, op een moment dat de kuikens nog niet kunnen vliegen. de gevolgen daarvan laten zich raden. In 2016 sloeg het droge lenteweer bovendien om naar onweer en regen. Donskuikens raken dan onderkoeld omdat de veren nog te weinig waterafstotend zijn. Laten we hopen op een droog voorjaar en een goed broedseizoen voor onze nationale vogel.

Lees meer Natuurnotitities van Monique Smulders op haar blog 'Natuurnotities'.

IVN Natuurgids

Wil jij ook IVN Natuurgids worden? Lees meer over de Natuurgidsenopleiding van IVN