Natuuracademie
Natuur
maandag06sep2021

De botanische revolutie: on- en offline tentoonstelling over kunst en tuinieren

De tuin is een weerspiegeling van hoe we naar natuur kijken en is voor kunstenaars een rijke bron van inspiratie. Op zaterdag 11 september opent in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling 'De Botanische Revolutie' over de rol van de tuin in ons leven vanuit een kunstperspectief. Om ook digitaal van de tentoonstelling te kunnen genieten, hebben IVN en het Centraal Museum een e-module gemaakt die te volgen is via de IVN Natuuracademie

Over de tentoonstelling

In deze tijd van klimaatcrisis staat de relatie tussen mens en natuur op scherp. Steeds meer kunstenaars richten hun pijlen op de tuin: zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en uitgebuit. Zij roepen op onze relatie met de natuur radicaal anders vorm te geven. Het is tijd voor een botanische revolutie!

De botanische revolutie vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Wat bekent de tuin in ons leven? Is het een paradijs, een luxe of een noodzaak? En hoe zien we dat terug in de kunst?

Digitaal van kunst en natuur genieten

Kun je niet wachten om de tentoonstelling te bezoeken? Ga dan voor een  voorproefje naar de IVN Natuuracademie waar je een digitale tour langs verschillende kunstwerken krijgt. Een interessante en waardevolle toevoeging op een "offline" bezoek, doordat de kunstwerken vanuit een natuurperspectief worden belicht. Ook leuk om achteraf te volgen!

Naar de digitale tour