‘Plant mee’ in de strijd tegen soortenverlies, hittestress en wateroverlast

‘Plant mee’ in de strijd tegen soortenverlies, hittestress en wateroverlast

IVN 27 oktober 2022

IVN Natuureducatie roept Nederlandse tuinbezitters op om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen wateroverlast, hittestress en verlies aan plant- en diersoorten. Met de campagne ‘Plant mee’ hoopt IVN Nederlanders deze herfst te bewegen hun tuinen massaal aan te pakken: tegels eruit, groen erin.

November geldt als de plantmaand. Als de bladeren zijn gevallen, is dat het moment om te planten. De natuur gaat in een soort winterslaap om in het voorjaar weer wakker te worden en op te bloeien. Wie wil dat zijn tuin er in de lente fraai bij staat, moet  dus nu aan de slag. Meer groen is bovendien keihard nodig.

Veel soorten staan onder druk

De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85 procent van de inheemse plant- en dierensoorten in ons land verdwenen, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving. Veel andere soorten staan onder druk, zoals verschillende soorten bijen. Maar ook van de huismus, die bij tuinvogeltellingen nog vaak het meest gezien wordt, is de populatie sinds 1990 gehalveerd. Om soorten te behouden, is het vergroenen van tuinen en zorgen voor nestgelegenheid van levensbelang.

Groene tuin biedt verkoeling

Daarnaast neemt het aantal hete zomers toe. Op tropische dagen is het in veel betegelde tuinen niet te harden. Groen biedt dan veel verkoeling. Zo kan het temperatuurverschil tussen een groene en een betegelde tuin op een tropische dag wel 15 graden zijn.  Bij heftige regenval werkt het groen bovendien als een spons, waardoor ernstige wateroverlast wordt voorkomen.

Groot Nationaal Park

Alle tuinen in Nederland bij elkaar opgeteld, vormen een gebied dat groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Momenteel is naar schatting ruim de helft van de 6600 hectare particuliere tuin, die ons land telt, betegeld. ‘Hier valt dus nog een wereld te winnen’, stelt IVN-projectleider Noï Boesten. ‘Als iedereen slechts een paar vierkante meter aan tegels zou verwijderen en hiervoor in de plaats struiken, bloemen of boompjes zou planten, maakt dit al veel verschil.’

Plant mee

Help jij mee om het grootste natuurgebied van Nederland aan te leggen? Of je nou een achtertuin, balkon, bedrijventerrein of straat met veel grijs hebt, samen maken we Nederland groener.

Lees wat jij kunt doen

Tuiny Forest

Om vergroening te stimuleren, biedt IVN zelf het concept Tuiny Forest, afgeleid van het bekendere Tiny Forest, aan. Een Tuiny Forest is een kant-en-klaar-pakket, bestaande uit inheemse bomen, heesters en zaden. Binnen twee jaar levert het een kleine wildernis op van 6 m2, die vogels, insecten en egels aantrekt. Inmiddels is er in Nederlandse tuinen zo’n 21.000 m2 aan Tuiny Forest geplant. Daarnaast zijn er nog de Tuiny Haag en Tuiny Poel om de biodiversiteit in de tuin te stimuleren.

Deel deze pagina