Jouw school vergroenen

Aardig wat schoolpleinen in Nederland zijn grijs: er liggen tegels met af en toe een plukje groen. Dat kan anders. En moet ook anders vinden wij. Want groen is belangrijk voor mensen, ook voor kinderen. Samen met jou willen wij de schoolpleinen in Nederland omtoveren tot een fijne plek om te spelen, kletsen en les te krijgen. Wij hebben een paar praktische tips voor je en helpen je ook graag met de uitvoering.

IVN NatuureducatieFoto: Grijs schoolplein

Simpele en leuke groene activiteiten

Er zijn veel simpel uit te voeren activiteiten om samen met de leerlingen te doen. We geven wat leuke tips.

Stek je eigen eikenboom

Houd je wel van een experiment met de kinderen? Probeer dan eens je eigen eikenboom te kweken. Er is wat geduld voor nodig, maar het is heel makkelijk. Zoek een mooie eikenboom en pluk een paar eikels van de boom of raap de eikels die er goed uitzien. Leg de eikels een paar minuten in een emmer water. Gooi de zachte (rotte) of drijvende eikels weg. Stop de overgebleven goede eikels in een bakje met potgrond. Groeien de wortels na een tijdje? Dan kun je de eikels in je tuin of plantenbak planten. Wel af en toe water geven. Bekijk ook de instructievideo:

Accepteer cookies

Zaadbommen maken

Bommen gooien! Maar dan mooie bommen, met boom- of bloemzaadjes erin. Laat leerlingen hun eigen zaadbommen maken en gooi ze op plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte rondom een boom op het schoolplein of een kaal stukje grond rondom de school. Vanaf 1 november kun je tijdens Treevember van The Pollinators per persoon gratis 10 boombommetjes afhalen om te planten. Kijk waar je ze bij jou in de buurt kan afhalen.

Insectenhotel knutselen

Laat leerlingen hun eigen insectenhotel maken. Hang het op een zonnige plek op en geniet met de hele klas van allerlei insecten, van oorwurmen tot bijen. 

Buitenles

Meld je aan voor de Nationale Buitenlesdag. Of organiseer zelf een buitenlesdag of meerdere dagen. Richt een mooi buitenlokaal in en geef les over bomen, blaadjes, slakken en spinnen. Laat kinderen vooral lekker knutselen en ontdekken. IVN heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor het lesgeven in een buitenlokaal. Meer leuke tips? Download dan de folder ‘Knutselend vergroenen’.

IVN Voedselbosje zoekt Gouds schoolplein interesseformulier

Voedselbosje

Een mooie optie voor vergroenen is het aanleggen van een Voedselbosje op het schoolplein of kinderopvangcentra. Het bosje van 30m2 bevat verschillende eetbare bomen, struiken en planten, zoals bijvoorbeeld bramen en colakruid. Al dit lekkers trekt bovendien ook nog bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren aan. Op dit moment voert IVN een pilot uit, met de droom om komende jaren veel meer Voedselbosjes aan te leggen. Zo vertellen we het verhaal van voedseltransitie en gezond voedsel. Enthousiast geworden? Lees hier alles over Voedselbosjes.

Lespakket: de schooltuin een jaar rond met je handen in de grond

IVN vindt het belangrijk dat kinderen zien waar hun eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit en wat ervoor nodig is om groenten en kruiden  uit de moestuin ook echt te kunnen oogsten. Sommige scholen hebben een eigen moestuin, sommige scholen willen gewoon aan de slag met voedseleducatie. Daarom heeft IVN het gratis lespakket De schooltuin: een jaar rond met je handen in de grond ontwikkeld voor groep 4 tot en met 6 van het basisonderwijs. Het materiaal kan ook in de BSO gebruikt worden.

BinnenbosBinnenbos

Een bos kun je niet alleen buiten aanleggen, maar ook binnen! Met hulp van allerlei luchtzuiverende kamerplanten tover jij het saaie klaslokaal om tot een groene plek waar kinderen graag willen zijn en waar hun leerprestaties verbeteren. Er is een plantenwand waar ieder kind een eigen plant heeft en een junglehoek. Met behulp van een lespakket kun je het binnenbos als leraar inzetten bij lessen.
Lijkt jou dit iets voor op jouw school? Neem dan een kijkje op IVN Binnenbos.

Kinderen in Tiny ForestTiny Forest

Heb je de ruimte en wil je samen met leerlingen een inheems minibos aanleggen op het schoolplein of andere buitenruimte? Wij hebben een kant-en-klaar pakket voor het aanleggen van een Tiny Forest, een minibos ter grootte van een tennisbaan. Het bos trekt net zoals het voedselbos allerlei nuttige dieren aan en kun je daarnaast gebruiken als buitenlokaal. Tientallen scholen gingen je al voor. 

Accepteer cookies
Meld je snel aan als jij ook zo’n minibos wil. Op de pagina Tiny Forest lees je alles wat je moet weten.

cupido groene schoolpleinen
De Groene Revolutie

Met al meer dan 200 juffen en meesters zorgen we voor een Groene Revolutie in het onderwijs en we roepen jou, als leerkracht,  op om je ook aan te sluiten. Of je nu al helemaal natuur bekwaam bent of nog maar een groentje, jij bent als juf of meester in staat om de leerlingen in jouw klas verliefd te laten worden op de natuur. Wij helpen je daar graag bij.
De inschrijving voor dit semester is gesloten. Maar we houden je graag op de hoogte wanneer de inschrijving weer opent. Schrijf je in

Plant mee

Plant jij met ons mee? Deel het resultaat op sociale media met de hashtag #plantmee. Zo inspireer jij andere scholen om hun lesomgeving ook te vergroenen.

Wat kun jij doen?