Nature Bits
Jongeren
Op
zaterdag26mrt202208:30

Nature Bit 'Rewilding' Veluwe - In het bos zijn de wilde dieren

Veel mensen zijn bekend met het kinderliedje over Roodkapje en de wolf. Roodkapje wordt gewaarschuwd voor de wilde dieren - en specifiek de wolf - die in het bos leven. Roodkapje antwoordt dat zij niet bang is voor de wilde dieren in het bos en ook niet voor de ‘grote boze wolf’. De tekst van dit liedje is nu toepasbaarder dan ooit. Met de terugkeer van de wolf op de Veluwe is de discussie over de wilde dieren in het bos opnieuw opgelaaid. We horen van herders en boeren die hopen dat de dieren vooral daar blijven - in het bos. Zij vrezen voor hun gewassen, vee en schaapskuddes. We horen ook van boswachters en ecologen die de terugkeer van (groot) wild zoals de wolf juist toejuichen voor hun invloed op een natuurlijk ecosysteem. Maar is het plaatje wel zo zwart/wit, of ligt het wat genuanceerder?

Het Veluwse natuurgebied Planken-Wambuis is een van de ‘wildste’ gebieden van Nederland, waar je de gehele Veluwse ‘big 5’ kunt spotten en waar ook de wolf met enige regelmaat gesignaleerd wordt. Onder recreanten en bewoners van dit gebied lijken de meningen verdeeld. Moeten we bang zijn voor de wilde dieren in het bos? Ontdek het samen met ons en andere jongeren (±18-30 jaar)! 

Wat ga je leren?

In Planken-Wambuis is de verwildering in volle gang. In het rustgebied krijgt de natuur de kans om zichzelf te regelen. Tijdens deze nature bit gaan we kijken welke wilde dieren er leven in dit natuurgebied en wat hun effect is op het ecosysteem. We zoeken naar sporen, wandelen met een boswachter en spreken een expert om meer te leren over rewilding (het terugbrengen van een gebied naar de natuurlijke staat) en de terugkomst van de wolf. Ook brengen we een bezoekje aan de naastgelegen schaapskuddes om te reflecteren wat de terugkeer van de wolf betekent voor dit gebied en haar inwoners. Met elkaar en met verschillende stakeholders bespreken we zo wat de plek is van ‘wilde dieren in het bos’ in een dichtbevolkt land als Nederland.

Het programma

 • Fietsen
  We verzamelen om 08:30 uur op station Arnhem-Centraal. We beginnen deze dag met het fietsen van station Arnhem naar het natuurgebied Planken-Wambuis. Een fietstochtje van een half uurtje.
 • Kennismaking en ontvangst
  Naast dat we deze dag leren over rewilding willen we ook elkaar leren kennen! Daarom stoppen we onderweg voor een kennismakingsspelletje.
 • Planken-Wambuis
  In het natuurgebied Planken-Wambuis gaan we met boswachter Siard van Natuurmonumenten op zoek naar sporen van wilde dieren in het rustgebied. Ook kan hij ons meer vertellen over rewilding op de Veluwe!
 • Westerheide 
  Na de lunch fietsen we naar de Westerheide, een rustig heidegebied omringt door bos. Het heidegebied wordt begraasd door een kudde Veluwse heideschapen. Hier krijgen we een rondleiding van gids Pedro van Gogh van het Gelders landschap. Hij vertelt ons meer over de rewilding van dit gebied en het effect van de dieren in de nabije bossen, inclusief de wolven, op de schaapskudde. Bonuspunt: het lammerseizoen is in volle gang!
 • Hoeve Klein Mariëndaal
  Aan het eind van de dag sluiten we onze tocht gezamenlijk creatief af onder het genot van een drankje om de dag na te bespreken. Ook vertellen we je hoe je betrokken kan blijven bij rewilding en hoe je zelf een steentje kan bijdragen.
 • Terug fietsen
  We fietsen gezamenlijk terug naar station Arnhem waar we rond 17:15 uur weer zullen zijn.

Een paar dingen om rekening mee te houden

Het wordt een actieve dag:

 • We gaan veel fietsen. We verzamelen op station Arnhem-Centraal, zorg ervoor dat je hier een OV fiets kan lenen of neem je eigen fiets mee. 
 • We gaan veel wandelen. Trek stevige, waterdichte schoenen aan waar je goed op kan wandelen. Het rustgebied is helaas niet toegankelijk met een rolstoel. 
 • Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Houd zelf het weerbericht in de gaten en neem als het nodig is regenkleding mee.
 • We hebben een druk programma. Je krijgt lunch, maar het kan verstandig zijn om zelf te zorgen voor een tussendoortje. Neem ook zelf water mee voor onderweg. 

Ga je liever op een rewilding avontuur in Nijmegen? Bekijk de Nature Bit 'Dwars door het moeras' op 3 april. 

Hoe kun je meedoen?

 1. Een lidmaatschap van IVN is vereist voor deelname. Met dit lidmaatschap van €24,- per jaar kun je dit jaar meedoen aan vier Nature Bits. Ieder met een vol programma (incl. lunch) én je hebt direct alle voordelen van een IVN lidmaatschap.  

 2. Meld je aan voor deze Nature Bit via onderstaande button. Mocht je nog geen lid zijn, dan kun je via de link die je ontvangt na inschrijving je aanmelden als IVN-lid. Ben je al lid? Dan hoef je na aanmelding voor deze Nature Bit verder niks meer te doen. 

Meld je aan voor deze Nature Bit

Algemene informatie

zaterdag 26 maart 2022 - 08:30 tot 17:00
Locatie: 
Planken-Wambuis
Straat
Postcode Plaats
Nederland
Extra Informatie: 

Prijs: IVN lidmaatschap van €24

Contactpersoon: 
Google Maps image