Nature Bits
Nature Bits
Op
zaterdag19jun202108:45

Nature Bit Rewilding

Wilde vrijheid op de Veluwe

Eens was de Kemperheide een luchtbasis voor Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog, maar vandaag de dag is het een beetje een gek gebied, dat ingeklemd ligt tussen twee natuurgebieden en waar hekken en boerenland de overhand hebben. in de toekomst krijgt de Kemperheide een wilde bestemming, waar nu al de eerste stappen voor worden gezet. Verderop, in het Deelerwoud, is te zien wat voor effecten met rewilding bereikt zijn: een bijzondere plaats waar veel verschillende diersoorten voorkomen. In deze Nature Bit gaan we op tijdreis door de Veluwe: van het tumultueuze verleden naar een frisse blik op wat gaat komen: hoe wordt het gebied verwilderd? 

Wat ga je leren?

Zoals iedere Nature Bit staat ook Nature Bit Rewilding in het teken van leren óver de natuur, ín de natuur. Samen met een groep gelijkgestemde jongeren (18-30 jaar) duik je in het natuurthema Rewilding terwijl jij je midden in de natuur begeeft. Je doet op deze dag niet alleen een heleboel natuurkennis op, je werkt daarnaast ook aan nieuwe skills, je persoonlijke ontwikkeling én je leert hoe jíj impact kunt maken voor een groene en duurzame toekomst. Ben jij klaar voor een leerzame, actieve, maar vooral ook gezellige dag?

Tijdens deze dag leer je waarvoor de Kemperheide vroeger werd gebruikt en welke functie het gebied nu inneemt. Vervolgens leer je over rewilding van een gebied: hoe gaat dat in zijn werk, op welke manier wordt daar over nagedacht en hoe ziet rewilding er nu uit? We gaan twee gebieden vergelijken en eindigen met een creatieve sessie.

Het programma

 • Verzamelen om 8:45 uur op Centraal Station Arnhem bij de OV-fietsen
 • Fietsen naar de Kemperheide
 • ARK Natuurontwikkeling neemt ons mee door de geschiedenis van de Kemperheide. Ook leren we meer over wat er allemaal komt kijken bij rewilding van een gebied.
 • Rust aan de rand van het bos. We gaan lunchen bij Rustpunt Writsaert.
 • Onder leiding van Natuurmonumenten ontdekken we het Deelerwoud: een gebied dat al 'verwilderd' is. Tijdens deze interactieve tocht kijken we samen hoe rewilding eruit kan zien en gaan we op zoeken naar sporen en bijhorende dieren.
 • Terug bij het rustpunt is het tijd om onze creativiteit de vrije loop te laten en alle inzichten en vragen van de dag samen te laten komen.
 • We sluiten de dag af met een borrel, waarbij we gezellig kunnen napraten en nagenieten van de mooie dag die we hebben gehad!
 • Om 18:00 uur zijn we terug op Centraal Station Arnhem

Een paar dingen om rekening mee te houden

 • Je bent tussen de 18-30 jaar 

 • Deelname kost €7,50. 

 • Het wordt een actieve dag. We gaan veel fietsen, dus neem je eigen fiets mee of zorg ervoor dat je een OV-fiets kan huren.

 • Trek stevige schoenen aan, waar je goed op kunt wandelen.

 • Uiteraard volgen wij de laatste richtlijnen van de overheid om er voor te zorgen dat alles Corona-proof verloopt. Mochten er hierdoor aanpassingen in het programma plaatsvinden, dan laten we dit zo snel mogelijk weten.  

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en heb je zin in een actieve, leerzame en gezellige tijdreis met als thema rewilding, en wil je graag oog in oog komen te staan met het wild in jezelf? Meld je dan aan via de knop hieronder.

Nature Bits is een nieuw project van IVN Natuureducatie, dit betekent dat je meedoet aan een pilot-fase. Je betaalt daarom een bedrag van €7,50 en na afloop horen we graag van je hoe je de Nature Bit hebt ervaren en kan je meedenken over eventuele verbeteringen voor toekomstige Nature Bits. Bevalt dit je? Dan kan je wellicht in de toekomst samen met andere jongeren je eigen Nature Bit ontwikkelen. Wij hebben er zin in!

Meld je aan voor €7,50

Benieuwd naar andere Nature Bits? Bekijk hier het hele aanbod.

Algemene informatie

zaterdag 19 juni 2021 - 08:45 tot 18:00
Locatie: 
Station Arnhem 6811 KM Arnhem
Nederland
Extra Informatie: 

Prijs: €7,50 (pilotfase tarief)

Contactpersoon: 
Google Maps image